De Unie


19/05/2009
Kille sanering ABN AMRO

De Unie: âWerk-naar-werk morele plicht Gerrit Zalm!â

19 mei 2009 - Gerrit Zalm, CEO van ABN AMRO en straks ook Fortis Bank Nederland (FBN), zal vandaag de toekomstplannen van de beide banken naar buiten brengen. De Unie ziet het als 'kille sanering" bij ongewijzigd beleid. Want de nieuwe CEO Gerrit Zalm zet stevig in op een ingrijpende kostenbesparing van 20%, die voor een groot deel moet worden opgebracht door het afstoten van nog eens 6.500 banen. In tegenstelling tot de toezeggingen van het Consortium uit 2007, worden gedwongen ontslagen niet meer uitgesloten. De Uniebestuurder Joop Hofland: "Waar blijft de menselijjke maat?"
Vele topmanagers worden herbenoemd of zijn met miljoenen de deur uitgelopen. âMaar nu het gaat over de medewerker in het bankfiliaal of op kantoor, dreigt Zalm alleen nog maar met ontslag en verslechteringen,â aldus Unie-bestuurder Joop Hofland, Met inbegrip van de sinds 2007 niet ingevulde vacatures en verdere besparingen komt het banenverlies bij ABN AMRO en FBN hiermee uiteindelijk op meer dan 10.000 uit.

Massieve inzet op werk-naar-werk
De mooie strategie ten spijt, wordt nog geen stap harder gezet voor het personeel, dat bedreigd wordt door het massale verlies aan werkgelegenheid. âVoor opleidingen en cursussen wordt geen dubbeltje meer ingezet,â meldt Hofland, âterwijl duizenden medewerkers straks een baan buiten de bank moeten vinden.â Vakbond De Unie wil dat er zo snel mogelijk een Integraal Sociaal Plan wordt afgesproken, waarin de bestaande afspraken van beide banken worden opgenomen. Daarbij moet de kwaliteit en het succes van de bemiddeling sterk worden opgeschroefd.

Alle hens aan dek
De economische crisis mag door Gerrit Zalm niet als excuus worden gebruikt om maar te accepteren dat er gedwongen ontslagen zullen moeten vallen. Vanaf vandaag moet er écht aan brede inzetbaarheid gewerkt worden. âHet is bekend waar de grootste klappen zullen vallen. Alles moet nu uit de kast worden gehaald om mensen in de gevarenzones de beste kansen op een nieuwe job elders te geven,â vindt Joop Hofland.

Naast de hoogste alarmfase rondom opleidingen en cursussen, moeten ABN AMRO en Fortis Bank Nederland komen tot het per direct opzetten van vacature netwerken met andere grote bedrijven, vacaturebanken, bemiddelaars en het UWV Werkbedrijf.
Joop Hofland: âgeen enkele vacature in Nederland mag nog onopgemerkt blijven.â

---