Ingezonden persbericht


Marktplaats.nl 10 jaar: van virtuele rommelmarkt naar hart van e-commerce

Emmeloord, 19 mei 2009 - Marktplaats.nl viert vandaag haar tiende verjaardag. De site, opgericht in 1999, is ooit begonnen als virtuele rommelmarkt en groeide in tien jaar uit tot een plek waar maandelijks ruim 6,4 miljoen Nederlanders virtueel struinen tussen de ruim 5 miljoen advertenties, op zoek naar tweedehands en nieuwe spullen, auto's, woningen, diensten of banen.

Marktplaats.nl is hét middelpunt van online handel voor zowel consumenten als bedrijven. De populairste handelsite is in Nederland één van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Eugenie van Wiechen, directeur van Marktplaats.nl vertelt: "De afgelopen tien jaar heeft internet een vaste plek ingenomen in de samenleving en dat zien we ook terug op Marktplaats.nl. In de begindagen van Marktplaats werden er 300 tot 600 nieuwe advertenties per dag op de site geplaatst. Vandaag de dag zijn dat er zo'n 255.000 en dat komt neer op bijna drie nieuwe advertenties per seconde op de site."

Diverser aanbod
"Het succes van Marktplaats.nl wordt grotendeels bepaald door onze gebruikers. Het leuke is dat we merken dat ze met de site meegroeien. Bezoekers zijn niet meer alleen op zoek naar tweedehands producten, maar vinden er ook nieuwe producten, een baan, dienst, woning of een exclusieve auto", licht Van Wiechen de verbreding van de site toe. "Zo zijn wij bijvoorbeeld de populairste autosite van Nederland." Tien jaar geleden waren andere rubrieken populair dan tegenwoordig. In 1999 werden bijvoorbeeld de rubrieken Hardware, Telecommunicatie en Muziek veel bezocht. Tegenwoordig zijn Kinderkleding, Schoenen en Auto's populair.

Zoekgedrag toont trends in Nederland
Door het volume van de dagelijkse bezoekers, per dag meer dan 2 miljoen, ziet Marktplaats.nl direct aan het zoekgedrag wat er op dat moment in Nederland speelt. Van Wiechen: "Zodra de dagen bijvoorbeeld warmer worden zien we direct een toename in de vraag naar cabrio's, airco's en ventilatoren en tijdens vrieskou zijn schaatsen populair. Acties van supermarkten, zoals voetbalplaatjes, zien we ook terug in de zoekopdrachten."

Marktplaats-huwelijken
Marktplaats.nl is er niet alleen voor de handel, maar het brengt ook mensen bij elkaar. Dat ervoer Margot uit Utrecht. Zij zette zo'n tien jaar geleden een designbank op Marktplaats.nl. "De man die mijn bank kocht, kreeg meteen mijn hart erbij. Het was liefde op het eerste gezicht. Precies een jaar later zijn we getrouwd en we zijn nog steeds gelukkig met elkaar!" Ook Susanne heeft de man van haar dromen ontmoet via Marktplaats.nl. Over haar huwelijk met Rob zegt ze: "We zijn precies vijf jaar na ons allereerste kennismaking via Marktplaats.nl getrouwd!"

Marktplaats Museum
Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan is het Marktplaats Museum ingericht. Hier zijn onder andere leuke feiten en cijfers over Marktplaats.nl te vinden, afbeeldingen van de homepagina van tien jaar geleden en een tijdslijn met belangrijke gebeurtenissen. Marktplaats.nl viert deze mijlpaal het komende jaar met verschillende activiteiten voor de gebruiker.

###

Over Marktplaats.nl
Marktplaats.nl, opgericht in 1999, was in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op rubrieksadvertenties. Sinds de oprichting is de onderneming uitgegroeid tot de populairste website op dit gebied in Nederland met een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine bedrijven. Per dag worden er meer dan 255.000 nieuwe advertenties op de website geplaatst, van kleding en verzamelobjecten tot auto's en diensten. De onderneming maakt sinds november 2004 onderdeel uit van eBay. Marktplaats is gevestigd in Emmeloord. Kijk voor meer informatie op: www.marktplaats.nl. Het Marktplaats Museum vindt u via dit adres: http://statisch.marktplaats.nl/html/hubs/marktplaats10jaar/index.htm