Gemeente Oost-Gelre



--PERSBERICHT--

Gemeente Oost Gelre
19 mei 2009

GEMEENTE OOST GELRE START MET KUNSTSTOFINZAMELING

Maandelijkse huis-aan-huis inzameling via plastic zakken

De gemeente Oost Gelre start met ingang van juni met de inzameling van kunststof verpakkingsafval. Het kunststof verpakkingsafval wordt elke vier weken huis-aan-huis ingezameld via speciale plastic zakken. Alle inwoners van Oost Gelre krijgen uitgebreide informatie over de nieuwe inzameling thuisgestuurd met daarbij een startpakket zakken. In de laatste week van mei ontvangt men een brief van ROVA waarin de inzameldagen vermeld staan.

Kunststofinzameling via speciale zakken

Meer dan 20% van de inhoud van de restafvalcontainer bestaat uit kunststof verpakkingsafval die nu gescheiden en gerecycled kunnen worden. De gemeente Oost Gelre heeft gekozen voor een gescheiden inzameling via plastic zakken. Eén zak is voor een gemiddeld huishouden voldoende om circa twee weken verpakkingsafval op te slaan. Inwoners krijgen de eerste zakken gelijktijdig met de informatie thuisbezorgd. Medio augustus en november ontvangen alle inwoners vervolgens weer nieuwe zakken.

Positieve gevolgen voor het milieu én voor de portemonnee van de burger

Vanaf 2010 moet elke Nederlandse gemeente kunststof verpakkingsafval inzamelen. Het doel is dat in 2012 42% van al het kunststof verpakkingsafval wordt gerecycled. De gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval betekent een forse besparing voor het milieu. Het ingezamelde kunststof wordt gerecycled tot grondstof voor nieuwe kunststof producten. Recycling zorgt er daarnaast ook voor dat er minder kunststof in afvalverbrandingsovens verdwijnt, waardoor een CO2-reductie wordt behaald.

De kosten voor de gescheiden inzameling worden gedragen door de verpakkingsindustrie. De burger betaalt niet extra voor de inzameling van kunststof verpakkingsafval. Sterker nog, omdat er straks minder plastic in de restafvalcontainer zit, zet men deze waarschijnlijk minder vaak aan de weg. En minder ledigingen betekent een lagere afvalstoffenheffing.

Meer informatie?
Burgers die meer willen weten over de gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval kunnen terecht op de website van ROVA www.rova.nl of www.plasticheroes.nl. Hier staat onder andere informatie over de verpakkingen die wel of niet in de plastic zak mogen. Voor meer informatie kan men ook contact opnemen met de klantenservice van ROVA, telefoon (038) 427 37 77 of via info@rova.nl.

Einde persbericht


---