Gemeente Kapelle

Jeugdmonitor start onderzoek onder ouders van peuters

In de week van 18 mei ontvangen alle ouders in Zeeland met een kind geboren in 2005 een vragenlijst. De vragen gaan over de buurt, de gezondheid en de opvoeding van het kind, het consultatiebureau, de peuterspeelzaal, de kinderopvang en de school. De uitkomsten zijn belangrijk voor het jeugdbeleid van Zeeuwse gemeenten, Provincie Zeeland en diverse organisaties werkzaam op het gebied van jeugd. Het is een vervolg op het onderzoek van 2001 en 2005. Hierdoor kan de situatie van Zeeuwse gezinnen met jonge kinderen vergeleken worden met die van voorgaande jaren. Daarnaast vergelijkt Jeugdmonitor Zeeland de Zeeuwse uitkomsten met landelijke uitkomsten.

Voorbeeld woonomgeving
In 2005 werd geconstateerd dat ouders in Zeeland vergeleken met Nederland wat minder tevreden zijn over een aantal aspecten van de woonbuurt: mogelijkheden om alleen buiten te spelen, activiteiten voor hun kind in de buurt, de hygiëne en over de veiligheid van de speelplaatsen. Er was echter wel een gunstige ontwikkeling ten opzichte van 2001. In 2005 waren ouders wat tevredener over deze aspecten dan in 2001. De vraag is of deze lijn zich heeft doorgezet in 2009. Dit is belangrijk omdat het onderzoek ook aantoont dat ouders die positief zijn over de woonomgeving, hun kind over het algemeen vaker buiten laten spelen.

Voorbeeld kinderopvang
Werd in 2001 de helft van de driejarige kinderen (48%) wel eens door anderen opgevangen, in 2005 gold dit voor zes op de tien driejarigen (61%). Vooral opa, oma of overige familie speelde daarin een rol, maar met name het gebruik van het kinderdagverblijf en betaalde oppas nam flink toe tussen 2001 en 2005. In dit onderzoek kunnen we kijken hoe zich dit verder heeft ontwikkeld in Zeeland. Ook kan dit onderzoek opnieuw meten hoeveel peuters helemaal geen voorschoolse voorziening, zoals peuterspeelzaal of kinderopvang bezoeken. In 2005 gold dat voor 9% van de driejarigen in Zeeland.

Â

De uitkomsten die in september beschikbaar zijn, staan op www.jeugdmonitorzeeland.nl. Daarnaast krijgt iedere gemeente een uitdraai van uitkomsten voor hun gemeente en een toelichtend gesprek. Ook brengt de Jeugdmonitor op themaâs rapporten uit die ouders, ge-meenten, leden van de partnerorganisaties en directies van kinderopvang ontvangen.