Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

20 mei 2009

Twaalf chef-koks ambassadeur voor MSC-gecertificeerde vis

In een kookjamsessie in Hotel Theater Figi in Zeist werden gistermiddag acht koks ingewijd in het werken met vis met het eco-label van de Marine Stewardship Council (MSC) (1). De eerste vier MSC-gecertificeerde restaurants in Nederland - Umoja uit Amsterdam, Hotel Theater Figi & Slot Zeist uit Zeist, Fifteen Amsterdam en te Pas uit Amsterdam - 'jamden' met acht collega's. De vier vragen hiermee de aandacht van de horeca voor het werken van duurzame vis en de mogelijkheid dit via MSC-certificering uit te dragen. De kookjamsessie werd georganiseerd in samenwerking met Stichting De Noordzee, het Wereld Natuur Fonds, Koninklijke Horeca Nederland, Sligro, Boels Verhuur en Wijn Verlinden.

Van de wereldwijde visbestanden wordt 28% overbevist en 52% maximaal bevist. Willen we ook in de toekomst van vis blijven genieten, dan moeten we zorgen voor gezonde visbestanden en oceanen. Niet alleen vissers, maar iedereen die met vis werkt of vis eet, draagt deze verantwoordelijkheid. Vis met het MSC-keurmerk komt uit een visserij die niet bijdraagt aan overbevissing, die schade aan het zeemilieu tot een minimum beperkt en die met een effectief beheersysteem werkt. Om de traceerbaarheid te garanderen, wordt de gecertificeerde vis gevolgd van 'boot tot bord'. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen het keurmerk voeren.

De vier MSC-chefs hebben allen hun eigen motivatie voor de certificering.

Marco Degen en Diego Buik van Umoja: "Onze filosofie is dat wij 100% duurzaam willen opereren. We werken vanaf dag één met duurzame en biologische producten van de beste kwaliteit. MSC-gecertificeerde vis is voor ons en onze gasten de beste garantie dat we duurzame vis bereiden."

Carlo van Meerten van Figi: "Wij werken naast de gewone kaart heel bewust met een MSC-kaart om op die manier echt de aandacht van onze gasten te vragen over het belang van duurzame vis."

Bastiaan van Doesburg van Fifteen: "Met de MSC certificering spreekt Fifteen Amsterdam zich uit tegen overbevissing. Onze gasten kunnen nu genieten van verantwoorde gecertificeerde vis. Onze leerlingen kunnen op deze manier ook kennis maken met het keurmerk en het belang van duurzame vis uitdragen naar de volgende lichting chef koks."

Evert te Pas van te Pas: "Ik sta vierkant achter het werken met verantwoorde producten. En als gasten vertel dat wij met duurzame vis met een keurmerk werken dan verkoopt het ook nog eens beter. Duurzaamheid was de trend van 2008 maar is bij ons de norm van 2009!"

De vier bereidden ieder met twee bevriende chefs gerechten met MSC-gecertificeerde tong uit Hastings, Patagonische Sint-Jakobsschelpen, zwarte kabeljauw, wilde Alaska zalm, en witte Albacore tonijn. De chefs van restaurant De Kas ( Amsterdam), De Parel van Vreeswijk (Nieuwegein), Landgoed Duin & Kruidberg (Santpoort), Vis aan de Schelde (Amsterdam), het hoofd van de koksopleiding van het Amsterdamse ROC, de chef van Fine (Naarden) en freelance chef Harry Unk werden door de kooksessie ambassadeur voor duurzame vis. Zij beloofden het MSC-gecertificeerde gerecht dat zij tijdens de kookjamsessie hebben bereid aan twee collega's te leren onder voorwaarde dat zij hetzelfde doen. Ook beloofden zij zoveel mogelijk te werken met wildgevangen vis die het certificaat van de Marine Stewardship Council draagt of volgens het advies van de VISwijzer op goedevis.nl Eerder deze week startte met de lancering van de nieuwe VISwijzer 'De Week van de Zee', die in het teken staat van duurzame vis.

Nathalie Steins van MSC Nederland: "Dit is een fantastisch initiatief omdat de kookjamsessie het begin is van een keten die steeds meer chefs in aanraking laat komen met duurzame vis. Door zich te laten certificeren en MSC-vis op de kaart te zetten dragen restaurants en hun gasten direct bij aan duurzame visserij."

Van de jamsessie zijn vier korte video's gemaakt die zijn terug te kijken op http://vimeo.com/album/93859 Geïnspireerd geraakt? Kijk op http://www.msc.org/nl/ga-voor-certificering