Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 134 KV
Datum: 19 mei 2009

Voorbereidingen GERRIT BENNER prijs 2009 van start

De provincie Fryslân looft dit jaar voor de derde keer de GERRIT BENNER prijs voor Beeldende Kunst uit. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van E 4.000,-, een oorkonde en een tentoonstelling in het Fries Museum. De twee overblijvende genomineerde kunstenaars krijgen E 500,- als aanmoediging. De provincie wil met deze prijs impulsen geven aan de in Fryslân wonende en werkende beeldende kunstenaars. Ook kan de prijs ertoe bijdragen dat de belangstelling voor beeldende kunst bij een breed publiek wordt vergroot. Kunstenaars die in aanmerking willen komen voor de GERRIT BENNER prijs 2009 kunnen zich op 19 augustus bij Keunstwurk te Leeuwarden aanmelden.

Deze keer wordt de prijs toegekend aan een kunstenaar, bij wie een ontwikkeling in het werk toonaangevend is voor het kunstaanbod in Fryslân. Deze ontwikkeling dient zich te hebben geopenbaard in de twee jaren voorafgaande aan de datum van inzending. In 2005 was B.C. Epker de winnaar. In 2007 kenden Gedeputeerde Staten op advies van een externe jury de prijs toe aan Louis G. Le Roy uit Oranjewoud, voor zijn gehele oeuvre.

Jury
De jury bestaat uit de volgende personen: Jelle Bouhuis (curator Stedelijk Museum Bureau Amsterdam), Hans van Houwelingen (beeldend kunstenaar), Lisette Pelsers (directeur Rijksmuseum Twenthe), Han Steenbruggen (directeur en conservator Museum Belvédère Oranjewoud) en Pietje Tegenbosch (kunstcriticus, kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker).

Deelname
Het reglement en informatie over deelname zijn te vinden op www.fryslan.nl/benner en www.keunstwurk.nl . De winnaars worden in oktober bekendgemaakt. Het Fries Museum stelt een presentatie samen van het werk van de winnende kunstenaar. Deze presentatie wordt, in combinatie met de prijsuitreiking, in februari 2010 geopend.


---- --