Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 19-05-2009

Staatssecretaris verrommelt voortgezet onderwijs onnodig Leraren boos over plan verkorten vakantie

Leraren in het voortgezet onderwijs zijn boos over de plannen van staatssecretaris van Bijsterveldt om de vakantie met een week in te korten. Ruim 3000 leraren mailden naar de politiek dat zij niets zien in dit plan. Om een nieuwe regeling voor onderwijstijd in te voeren verlengt zij het schooljaar met een week. Deze verrommeling van het schooljaar kost onnodig een week vakantie. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft een alternatief plan waarmee leraren meer uit een schooljaar halen. "De staatssecretaris heeft meer weken nodig voor minder uren. Dat is onzinnig. Wij willen de lessen beter verspreiden over het jaar: meer dagen lesgeven, minder dagen verspillen," aldus AOb-bestuurder Ton Rolvink.

De AOb wil 960 uur lesgeven in 40 weken. De bond vindt het onnodig om vier weken in het jaar te verspillen met extra vrije dagen. Het plan van de staatssecretaris laat deze onnodige uitval in stand en voegt er, door vijf 'flexibele dagen' te introduceren een extra rommelige component aan toe. Een gelijkmatige verdeling van lessen bevordert de kwaliteit van het onderwijs en vermindert de taaklast van leerlingen en docenten. Per week krijgt een leerling iets minder dan 32 lessen van 50 minuten. Zo krijgt een leerling in totaal 960 uur les. Dat is precies het aantal waarvoor de school bekostiging ontvangt.

Onrust
De schoolvakantie is een van de voordelen van werken in het onderwijs. De komende tijd dreigt een groot lerarentekort. De staatssecretaris dreigt met één pennenstreek deze goede secundaire arbeidsvoorwaarde om zeep te helpen, terwijl het volstrekt onnodig is. Dat leidt tot grote onrust onder docenten. "Ik heb daar alle begrip voor," zegt Rolvink. "We hebben met minister Plasterk goede afspraken om het lerarentekort aan te pakken. Zijn staatssecretaris helpt die weer voor een deel om zeep. Onze leden zijn bereid om actie te voeren voor dit onderwerp."

Tot nu toe stuurden 3266 leraren stuurden deze oproep naar de Kamer. Het plan van de AOb is hier te downloaden.