TROS


Persinformatie

Afdeling Communicatie
Hilversum, 19-05-2009

Televisie
OPGELICHT?! SPECIAL
Uitzending dinsdag 19 mei
Nederland 1 - 21.10 uur

RIJKSDIENST VOOR WEGVERKEER START IDENTITEITSCONTROLE AUTO'S

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) start binnen enkele maanden met het aanbieden van een autokeuring op de identiteit van een auto. Dat zegt Harry Blaauw van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit vanavond in het TROS-programma OPGELICHT?! In de uitzending is te zien hoe een bende autocriminelen wordt opgerold en hoe criminelen er in slagen de gegevens van een bestaande auto te kopiëren en op een gestolen auto te zetten. Met als resultaat twee identieke auto's op de weg, zowel qua uiterlijk als gegevens.

Het komt steeds vaker voor dat een gestolen auto wordt aangeboden met vervalste papieren, kentekenplaten en chassisnummer. De identiteit van de auto wordt dus steeds belangrijker. Dit zogenoemde autoklonen wil de RDW in de toekomst voorkomen door voor aanschaf van een auto bijvoorbeeld via internet, eerst de toekomstige autokoper een identiteitcontrole te laten doen in een keuringsstation van de RDW. Bovendien is de RDW bezig met een andere manier om de identiteit van een auto te kunnen controleren. Een computersysteem controleert gegevens die optisch niet waarneembaar zijn. Hoeveel de keuring gaat kosten, is nog niet bekend.

In OPGELICHT?! wordt vanavond zichtbaar hoe mensen voor tienduizenden euro's benadeeld worden wanneer zij denken de nieuwe eigenaar te zijn van een te goeder trouw gekochte auto. Met de oprolactie heeft de politie 400 gekloonde auto's in beeld kunnen brengen die tezamen een waarde van 6 miljoen euro vertegenwoordigen. Voor de criminelen bedroeg de omzet 1,3 miljoen euro.

Meer informatie op www.opgelicht.nl.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg




TROS