Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 mei 2009

Vervolgvragen van de leden Heerts en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de minister van Justitie

over sociale netwerksites


1. Herinnert u zich de tweede reeks vragen en antwoorden op de schriftelijke vragen over netwerksites van de leden Heerts en Bouchibti die inbreuk maken op de Wet bescherming persoonsgegevens?


2. Herinnert u zich ook het antwoord op de tweede vraag, waarin u schreef dat de verantwoordelijken voor sociale netwerksites wettelijk verplicht zijn om de ouders om toestemming te vragen en technische en organisatorische maatregelen te treffen om de persoonsgegevens van jongeren te beschermen? Herinnert u zich het voorbeeld dat u hierbij noemde dat het afschermen van de pagina's van jongeren voor zoekmachines en het automatisch als vertrouwelijk opslaan van de volledige profielen en contactlijsten.


3. Bent u er van op de hoogte dat sociale netwerksites, als ze al de mogelijkheid hebben om de profielen als vertrouwelijk op te slaan, kinderen onder de zestien de mogelijkheid bieden om hun profiel toch weer zichtbaar te maken voor iedereen, als dat bij het aanmaken van het profiel automatisch op vertrouwelijk was gezet?


4. Wat vindt u er van dat sociale netwerksites hierdoor kinderen zelf laten beslissen of ze al dan niet door vreemden willen worden benaderd via het internet en hun persoonsgegevens voor iedereen zijn in te zien?


5. Was het de bedoeling van artikel 5.1 van de Wet Bescherming Persoonsgegevens dat met de persoonsgegevens van kinderen zorgvuldig moet worden omgegaan en dat deze daarom enkel na toestemming van de ouders mogen worden opgeslagen en verspreid?


6. Bent u er van op de hoogte dat het College Bescherming Persoonsgegevens deze handelswijze van de sociale netwerksites goedkeurt? Zo ja, wat is uw mening daarover?


7. Indien u ook van mening bent dat conform de wet, zonder de wettelijke toestemming van de ouders, kinderen nooit een openbaar profiel op een sociale netwerksite mogen hebben, wilt u er dan bij het College Bescherming Persoonsgegevens erop aan dringen dat zij er voor gaan zorgen dat de sites de profielen van kinderen onder de 16 altijd op enkel op zichtbaar voor de zelfgekozen vrienden hebben staan en de kinderen deze instelling niet moeten kunnen veranderen?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl