Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Utrecht, 19 mei 2009

Extra impuls pedagogische kwaliteit kinderopvang nodig

Grote groei capaciteit kinderopvang houdt geen gelijke tred met het niveau van de pedagogische kwaliteit.

De resultaten van het NCKO-onderzoek 2009 bevestigen de noodzaak voor verbetering van de pedagogische kwaliteit in de dagopvang. De resultaten laten zien dat de pedagogische kwaliteit verder is gedaald. MOgroep Kinderopvang is zich bewust van deze dalende trend en vindt dat het onderzoek duidelijk maakt dat er nog meer inspanningen nodig zijn. De extra financiële middelen van staatssecretaris Dijksma afgelopen vrijdag zijn een welkome aanvulling.

'Wij voelen ons als branche verantwoordelijk om samen met de andere partijen binnen de branche de inspanningen te versterken. De pedagogische kwaliteit moet op een hoger niveau gebracht worden. Kinderdagverblijven scoren, blijkens onderzoek, prima op de wettelijke kwaliteitseisen. Ook weten we dat ouders heel tevreden zijn met de opvang. De branche is de laatste jaren echter enorm gegroeid en dat heeft grote capaciteitsuitbreiding met zich meegebracht. Tegelijkertijd blijft de branche investeren in kwaliteit, zoals bijvoorbeeld het aangescherpte Convenant Kwaliteit Kinderopvang. Ook hebben we met de andere branchepartijen, vakbonden, BKN, BOinK gezamenlijk het Bureau Kwaliteit Kinderopvang opgericht waarmee de kwaliteit van de pedagogisch medewerkers door opleiding en trainingen sterk zal verbeteren. In die zin komt het NCKO onderzoek net te vroeg, omdat de resultaten hiervan niet in de meting meegenomen zijn', aldus Ina Brouwer, voorzitter MOgroep Kinderopvang.

'Samenwerking binnen de branche en het bundelen van middelen zijn noodzakelijk. MOgroep Kinderopvang wil samen met BKN, BOinK, het ministerie van OCW maar ook met de GGD en de HKZ verder overleggen over bundeling van kennis en middelen om de pedagogische kwaliteit te versterken. Ook moet bekeken worden of de ontwikkeling van een onafhankelijk Kennisinstituut Kinderopvang/Onderwijs tot de mogelijkheden behoort, voortbouwend op het Expertisecentrum Opvang en Onderwijs. Wij zien het NCKO onderzoek als een nulmeting in een sterk gegroeide branche. Wij doen er alles aan de trend te keren om bij het volgend onderzoek, in 2012, een opgaande lijn te laten zien in de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang, zegt Brouwer

Ambitie van de branche
Grote investeringen in de pedagogische kwaliteit zijn de afgelopen jaren onder druk komen te staan. Vanaf 2005 is de kinderopvang (kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang) bijna verdubbeld. Van 345.000 kinderen in 2005 naar 587.000 kinderen in 2008. De branche heeft enorme capaciteitsuitbreidingen gerealiseerd, waarbij het niet gemakkelijk is om op hele korte termijn goed gekwalificeerd personeel te werven. Toch is dit niet ten koste gegaan van de wettelijke kwaliteitseisen. Investeringen in pedagogische kwaliteit hebben niet altijd gelijke tred kunnen houden met deze groei en ontwikkelingen. Daarnaast heeft de branche te maken met een opeenstapeling van bezuinigingsmaatregelen. Dit in combinatie met de economische recessie maakt dat de financiële armslag van kinderopvangorganisaties onder druk komt te staan. Het ontbreekt de branche niet aan ambitie en goede wil om te blijven innoveren en investeren in de pedagogische kwaliteit.

Wettelijke kwaliteit
Kinderdagverblijven scoren goed wanneer het gaat om de wettelijke kwaliteitseisen. Dit blijkt uit een inventarisatie van de inspectierapporten in 2008 in opdracht van MOgroep Kinderopvang. Gemiddeld voldoen de kinderdagverblijven aan meer dan 90% van de wettelijke kwaliteitseisen. In vergelijking met de voorgaande periode is er sprake van een substantiële verbetering. Het onderzoek is gebaseerd op de inspectierapporten van de GGD's, de onafhankelijke toezichthouder voor kinderopvang.

Oudertevredenheid
Ook blijkt uit de benchmark van BMKO dat ouders de kwaliteit van de opvang waarderen met een 7,9. BMKO verzorgt het uitzetten van oudertevredenheidonderzoeken en benchmark onder kinderopvangorganisaties. BMKO heeft een gezamenlijk klantenbestand van 82.000 klanten/ouders. Uit de gegevens blijkt dat de opvang van de kinderen een 7,9 scoort. BMKO is een initiatief van Vyvoj en NL- Eyes.



Ingezonden persbericht