Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 mei 2009

Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de minister en staatssecretaris van Justitie

over de ontruiming van een aspergeboerderij in Someren


1. Heeft u kennis genomen van het bericht "Aspergeboerderij buit Roemenen uit" van 15 mei 2009?{1}


2. Klopt dit bericht? Hoeveel werknemers zijn door de politie in Someren aangetroffen? Wat was de nationaliteit van de werknemers? Wat was de demografische samenstelling van de groep? Hoe lang verbleven de werknemers al in de boerderij, en onder welke omstandigheden zijn zij aangetroffen?


3. Was de boerderij door de Arbeidsinspectie al eerder gecontroleerd? Waarom is nu pas tot controle overgegaan?


4. Is naar aanleiding van het amendement Spekman bij de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over 2008 (Kamerstuk 31200 XV, nr. 23) het aantal fulltime Fte bij de arbeidsinspectie toegenomen, en zo ja, met hoeveel? Tot hoeveel meer inspecties heeft deze uitbreiding geleid? Is de uitbreiding voldoende om de problemen op het gebied van illegale tewerkstelling en het ontduiken van betaling van het minimumloon voldoende aan te pakken? Worden de relevante regels uit de Wet arbeid vreemdelingen meer nageleefd?


5. Wat is het totaal aan sancties dat aan de eigenaar van de aspergeboerderij in Someren is opgelegd? Vindt u van deze sancties een voldoende afschrikkende werking uitgaan, in relatie tot de mate van toezicht? Heeft de eigenaar al eerder een boete op grond van de Wet arbeid vreemdelingen gehad? Bent u van mening dat de eigenaar naast een boete, ook met terugwerkende kracht het te weinig betaalde loon moet betalen aan de werknemers?


6. Was de gemeente Someren op de hoogte van de huisvesting van de buitenlandse werknemers op de aspergeboerderij? Heeft de gemeente deze huisvesting van deze werknemers op de locatie gedoogd? Vindt u dat gemeenten zich in situaties als deze meer moeten vergewissen van wie op de locatie woont, en hoe zij daar wonen? Zo ja, hoe zou deze extra vorm van toezicht vorm moeten krijgen?

{1} http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/5/17/aspergeboerderijbuitroemenenuit.html Zie ook het bericht in het AD van 18/5: http://www.ad.nl/binnenland/3227746/Slaven_aspergekwekerij_willen_naar_huis.html

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/5/17/aspergeboerderijbuitroemenenuit.html Zie ook het bericht in het AD van 18/5: http://www.ad.nl/binnenland/3227746/Slaven_aspergekwekerij_willen_naar_huis.html