Nederlands theater krijgt kans op beroemd Edinburgh Fringe Festival


LONDEN, 20090519 -- Een Nederlandse theatergroep krijgt dit jaar de kans op te treden op het Edinburgh Fringe Festival middels een baanbrekend nieuw project opgezet door de Cultureel Attaché in Londen. Onder de noemer `Meesterlijk - Showcasing the best of Dutch Theatre' geeft de Ambassade in samenwerking met Londense Theaterproducenten aan Nederlandse theatermakers de mogelijkheid een show op de Schotse planken te zetten.

De Ambassade in Londen bekostigt voor het gekozen theatergezelschap een speelperiode van vier weken in een theaterzaal op de Fringe, alsmede verblijfskosten en marketing tot een totaalbedrag van ¤ 5600. Het project heeft als doel het profiel van Nederlands theater in het Verenigd Koninkrijk - en vooral in Schotland - te verhogen, en vormt de springplank voor een omvangrijke presentatie van Nederlandse kunst en cultuur in Schotland in 2010 genaamd `Dutch Summers in Scotland.'

De geselecteerde Nederlandse theaterproductie zal onderdeel zijn van de Five Pound Fringe, een nieuw initiatief dat is opgezet om met deze lage kaartprijs zoveel mogelijk (nieuw) publiek aan te trekken, met name voor voorstellingen van minder bekende en aankomende theatergroepen. De Five Pound Fringe zal een gevarieerd programma aanbieden waarin komedie, theater en jeugdtheatervoorstellingen worden gepresenteerd.

De gekozen theatergroep zal de gelegenheid krijgen haar werk aan een international publiek, en aan programmeurs, promoters en theaterprofessionals uit de hele wereld te presenteren. Het Edinburgh Fringe Festival vindt plaats in augustus 2009 tezamen met het Edinburgh International Festival en is niet alleen het oudste, maar ook het grootste internationale festival voor podiumkunsten in de wereld. Gedurende de hele maand zijn op ruim 200 verschillende plaatsen in de stad komedie, dans, muziek en theater te zien. In de afgelopen paar jaar hebben voor onder meer komieken Hans Teeuwen en Micha Wertheim, en voor regisseur Teunkie van der Sluijs optredens op de Fringe het startpunt gevormd voor een verdere carrière in het Britse theater of internationale tournees.

Theatergroepen die in aanmerking willen komen voor deze kans kunnen zich met een bestaande of nieuwe theaterproductie aanmelden. Voor meer informatie over en voorwaarden voor het indienen van een aanvraag: www.netherlands-embassy.org.uk. De deadline is 8 juni.





Ingezonden persbericht