OWAplan bewijst esthetische en akoestische kwaliteiten in de praktijk


AMSTERDAM, 20090519 -- Ruim twee jaar na dato kijkt OWA Benelux terug op een succesvolle introductie van het OWAplan naadloze akoestische systeemplafond. Met de gemakkelijk te verwerken plafondpanelen komt OWA tegemoet aan de wens van veel architecten om in een minimalistisch uitgevoerd interieur plafonds zonder naden te realiseren. De panelen zorgen direct voor een juiste akoestische binnenafwerking, die door het gebruik van harde materialen vaak te wensen overlaat. In totaal 1.450 m² OWAplan is toegepast in het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Leidschenveen.

Dit nieuwe kantoor van het CBS, bijgenaamd `Double U', is in juli vorig jaar opgeleverd. Het pand dankt deze bijnaam aan de twee U-vormige gebouwen die door glazen loopbruggen over alle kantoorlagen met elkaar verbonden zijn. Om de gewenste open uitstraling te realiseren, heeft architectenbureau ArchitectenCie uit Amsterdam gekozen voor strakke vormen en het gebruik van veel glas en andere harde materialen. In totaal is 1.450 m² OWAplan in deze glazen loopbruggen met veel strijklicht verwerkt. De verwarmingselementen zijn in het plafond ingebouwd, waarna de panelen naadloos zijn afgesmeerd en gespoten. Hiermee heeft de architect het gewenste strakke plafond gekregen dat gelijk ook de akoestiek op het juiste niveau brengt.

Verschillende projecten
In totaal is OWAplan in de afgelopen twee jaar in ruim tachtig verschillende projecten toegepast.
In februari 2009 heeft OWA het grootste naadloze plafond ooit opgeleverd. Dat bevindt zich in het verbouwde pand van het Ministerie van Sociale Zaken waar 800 m² OWAplan als één plafond volledig naadloos is verwerkt. In de corridor van het bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten is OWAplan in november 2007 voor het eerst volledig naadloos gemonteerd over een oppervlakte van 260 m².

Eigenschappen
De basis van het OWAplan systeem bestaat uit een hoogwaardig hardmineralen paneel. Dit paneel is akoestisch en volledig biologisch afbreekbaar. De dichtheid van het paneel voorkomt luchtdoorlatendheid en daarmee oppervlaktevervuiling op het plafond na afwerking. Deze dichtheid reduceert ook het plenum- en overlangsgeluid (met ca. 30 dB). Met een NRC van 0,7 voldoet het systeem ruim aan de akoestische wensen van iedere ruimte. Qua technisch en esthetisch resultaat kan OWAplan in praktisch alle kleuren verwerkt worden volgens de STABU omschrijving voor afwerking van plaatmaterialen. OWAplan is onbrandbaar uitvoerbaar volgens NEN ISO-norm in de klasse A2 d0 s1. OWAplan is bestand tegen een relatieve luchtvochtigheid van 95% en kan daardoor worden toegepast in onder andere woonkamers en keukens, kantoorruimten, vides maar ook zwembaden.

Afwerking
Het OWAplan systeem is dankzij de geringe pakkethoogte van minimaal 4 cm ook zeer geschikt voor het gebruik bij renovatieprojecten. Bij schroeven of directe verlijming tegen een bestaande ondergrond bedraagt de hoogte slechts 2 cm. Het systeem kent weinig beperkingen in afmetingen, kantafwerking, hoogteverschillen en kleurmogelijkheden. Voor de montage wordt op de panelen een akoestisch vlies aangebracht dat bestand is tegen extreem vochtige omstandigheden tijdens de afwerking op de bouwplaats. Het spuitwerk bepaalt de uiteindelijke structuur van het plafond. Dit wordt in de gewenste kleur in meerdere lagen op het vlies gespoten. Hierdoor ontstaat een microporeuze coatinglaag die met het blote oog niet wordt waargenomen, maar zeer fraai toont.





Ingezonden persbericht