Gemeente Zwolle

Informatiebijeenkomst collectieve verzekering voor vrijwilligers

Datum uitgave persbericht: 04/17/2009

Niet alle vrijwilligers zijn goed verzekerd. Dat brengt risico´s met zich mee en het kan mensen weerhouden om vrijwilligerswerk te gaan doen. De gemeente Zwolle heeft daarom per 1 april 2009 voor drie jaar een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers afgesloten. Vrijwilligers en organisaties die met vrijwilligers werken zijn welkom op de informatiebijeenkomst van dinsdag 19 mei 2009 in de Raadzaal van het Stadhuis, Grote Kerkplein 15 aanvang 19.30 uur.

Belangstellenden krijgen op de bijeenkomst meer informatie over de verzekeringspakketten, de polisvoorwaarden, voor wie de verzekering bedoeld is en over de procedure van schademelding en afwikkeling. VNGVerzekeringen en de gemeente zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Wie komen in aanmerking

De vrijwilligersverzekering is voor iedere vrijwilliger die bij een organisatie zoals een sportvereniging, een zorginstelling actief is, maar ook bij een moskee of in een buurthuis onbetaalde werkzaamheden met een maatschappelijk belang verricht. Ook mensen die op vrijwillige basis de zorg voor een naaste op zich nemen, de zogenaamde mantelzorgers, vallen (gedeeltelijk) onder deze regeling. De verzekering geldt niet voor scholieren die een maatschappelijke stage vervullen en niet voor de vrijwillige brandweer en politiemedewerkers. Voor deze laatste groep is een speciale regeling getroffen, scholieren zijn voldoende verzekerd via hun ouders en de school.

Soort verzekering

De gemeente heeft twee verzekeringspakketten afgesloten, die de risico's van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekken. De eerste is de Vrijwilligers BasisPolis: het gaat hierbij om een ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering en een
aansprakelijkheidsverzekering. Deze is aangevuld met de Vrijwilligers Pluspolis dat voorziet in een aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen en een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers. Ook verkeersaansprakelijkheid en rechtsbijstand voor vrijwilligers valt onder deze verzekering. Voor mantelzorgers geldt alleen de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering uit de BasisPolis.

Aanmelden

Wilt u de informatiebijeenkomst bijwonen, meldt u zich dan digitaal aan voor 14 mei a.s. bij de vrijwilligerscentrale Zwolle. Dit kan via www.vrijwilligerswerkzwolle.nl. Op de homepage vindt u een link naar het aanmeldingsformulier, waarop u de volgende gegevens invult: de naam van uw vereniging, uw naam, adresgegevens, e-mailadres en telefoonnummer en met hoeveel personen u aanwezig wilt zijn. Uw aanmelding mag u beschouwen als de uitnodiging voor de bijeenkomst.

Informatie

Meer informatie over de verzekering en de procedure van schademelding is te vinden op: www.zwolle.nl. Kies voor het thema Werk & Inkomen en daarna project vrijwilligerswerk. Voor informatie over de bijeenkomst kan contact opgenomen worden met Toke Bijsterbosch, beleidsadviseur Maatschappelijke Ontwikkeling, gemeente Zwolle, (038) 498 20 71, secretariaat MO of per e-mail T.Bijsterbosch@zwolle.nl.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 17-04-2009 tot 16-05-2009