Ingezonden persbericht


Persbericht

Lust for Life. 65 Jaar Jürgen Leippert

Katwijks Museum
Grote overzichtstentoonstelling i.s.m. Realisme 21 te Amsterdam 19 mei t/m 15 augustus 2009

In mei 2009 richt het Katwijks Museum een grote overzichtstentoonstelling in met het werk van de Duitse kunstenaar Jürgen Leippert (Stuttgart, 1944). In de zomermaanden is Leippert een veelgeziene gast aan het strand, op de boulevard en in het café. Zoals al vele generaties schilders voor hem deden, zoekt Leippert in Katwijk de plekjes van het hier en nu, en vangt deze 'en plein air' in zijn pittige schilderstijl. Met circa 75 werken eert het Katwijks Museum de schilder die dit jaar 65 jaar oud wordt.

Jürgen Leippert richtte zich in zijn academietijd aan de Hochschule für Bildende Künste te Berlijn juist niet op popart en conceptuele kunst. Hij volgde acht jaar lang lessen in figuurstudie en naakt. Daarmee zette hij zich af tegen de modieuze kunststromingen van zijn tijd en concentreerde zich vanuit de klassiek-moderne gedachte op het schilderen van de zichtbare werkelijkheid. Voor een belangrijk deel ontwikkelde hij zich op eigen kracht tot een kunstenaar die 'en plein air' werkt.

Na zijn academietijd (1964-1972) begon Leippert tentoon te stellen in West-Duitsland. Daarnaast ging hij reizen om zijn kennis over de schilderkunst te vergroten. Hij bezocht Amsterdam, Londen, Madrid, New York, Parijs, Rio de Janeiro, Wenen. Het landschap en de topografie deed daarmee zijn intrede in zijn grote oeuvre. In 1994 te New York ontmoette hij de kunstenaar Ernst Voss (Johannesburg, 1959) - toen lid van de After Naturegroep - met wie hij dezelfde masculiene schildersdrift deelde. Door deze vriendschap werd Nederland een land waarnaar hij steeds weer terugkeerde.

Leipperts contact met de kunstenaars van de After Nature-groep en hun kring bracht hem ook naar Katwijk. Zijn stijl laat zich omschrijven als expressionistisch impressionisme, waarbij vooral het individu van de schilder naar voren moet komen. Zijn onderwerpskeuzen zijn ongeromantiseerd hedendaags. In zijn werken zoekt hij het ritme van kleur en beweging. Compositie en penseelstreek brengt hij weergaloos in harmonie.

Het oeuvre van Jürgen Leippert valt eigenlijk uiteen in twee hoofdgroepen: zijn composities en zijn werken naar de natuur. Bij beide groepen ligt de observatie van de zichtbare werkelijkheid aan de basis, maar zijn 'Kompositionen' komen voort uit de fantasie. Het zijn voorstellingen waaraan hij vaak jaren heeft gewerkt. Het Katwijks Museum toont nu vanaf mei een groot overzicht van het werk van Leippert. In zo'n 75 werken worden al zijn thema's en perioden getoond. De tentoonstelling omvat vroege zelfportretten, stillevens, landschappen, zeegezichten, figuurstukken en stadsgezichten.

Katwijks Museum
Voorstraat 46
2225 ER Katwijk
071-4072989
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur Feestdagen gesloten
Toegangsprijzen: volwassenen, E5,-
65+, E4,-
kinderen tot 12 jaar, E1,80
Museumjaarkaart, lid Vereniging Rembrandt, gratis extra toeslag bij grote tentoonstellingen E1,-

www.katwijksmuseum.nl
info@katwijksmuseum.nl
www.realisme21.com

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht