Gemeente Winterswijk


19 mei: rondetafelgesprek over zandwegen

11 mei 2009

Winterswijk - Op dinsdag 19 mei organiseert de gemeenteraad een rondetafelgesprek over het nut en gebruik van de zandwegen in onze gemeente. Het rondetafelgesprek over zandwegen wordt gehouden om 19.30 uur in zalencentrum Reuselink/camping Het Winkel, De Slingeweg 20 in Winterswijk-Brinkheurne. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

De aanleiding voor het rondetafelgesprek over zandwegen ligt in het coalitieprogramma 2006-2010. Hierin staat dat er over het afsluiten van zandwegen voor doorgaand gemotoriseerd verkeer een rondetafelgesprek zal worden gehouden. In het programma staat verder nog twee onderwerpen namelijk: 'Afsluiten zandwegen voor doorgaand gemotoriseerd verkeer' en 'Zandwegen aantrekkelijker maken voor aanwonenden en recreant'. Daarnaast staat ook in het Beleidskader 2008-2011 onder Programma 9: Verkeer en Vervoer aangegeven: alle zandwegen in het buitengebied blijven onverhard en ingericht op recreatief- en landbouwverkeer. Dit zijn de uitgangspunten voor het rondetafelgesprek.

Doel rondetafelgesprek
De gemeente Winterswijk wil de zandwegen zo goed mogelijk tot hun recht laten komen en ze een nieuwe toekomst geven. Beheer en onderhoud worden afgestemd op het gebruik door recreanten en bewoners. Daarbij zijn ook de cultuurhistorische en landschappelijke waarden van belang. Daarvoor wordt een beleidsplan opgesteld. De voorbereiding van zo'n nieuw beleidsplan is een taak van het college van burgemeester en wethouders. Voordat het college hiermee aan de slag gaat, kan de raad het college een opdracht meegeven. Om deze richting te kunnen bepalen organiseert de raad rondetafelgesprekken. Tijdens het rondetafelgesprek gaat het vooral om het krijgen van informatie en niet om oordeelsvorming of besluitvorming. Het rondetafelgesprek biedt inowners een uitgelezen kans om zijn/haar verhaal te vertellen aan de raads- en commissieleden. Het is daarna aan de raads- en commissieleden - als volksvertegenwoordigers - te bepalen welke opdracht en randvoorwaarden zij het college willen meegeven bij de voorbereiding van het nieuwe beleidsplan.

Programma
19.30 uurOpening, welkom en doel door voorzitter Theo Hartjes 19.40 uurBehandeling stellingen
20.30 uurPauze (bekijken film Nationaal Landschap Winterswijk en kaartmateriaal) 21.00 uurVervolg behandeling stellingen
21.45 uurConclusies en vervolg door wethouder Henk Kok 22.00 uurEinde programma