Gemeente Bronckhorst

Bronckhorst komt met bibliotheekbeleid

Nieuw servicepunt in Steenderen

De bibliotheekvoorziening in Bronckhorst wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente (jaarlijks ruim 700.000 euro). De gemeente stelt hieraan een aantal voorwaarden via het bibliotheekbeleid dat b en w vandaag vaststelden. B en w willen bijvoorbeeld dat de bibliotheek (fysiek of digitaal) bereikbaar is voor alle inwoners in alle dorpen en informatie, educatie, cultuur en ontmoeting biedt. In Bronckhorst zijn hiervoor in Hengelo, Vorden en Steenderen bibliotheken. In 16 kernen komt wekelijks een bibliobus en in Keijenborg is vorig jaar een voorziening in de supermarkt opgestart. De Bronckhorster bibliotheekvoorzieningen bieden boeken, tijdschriften en kranten, dvd's en geven informatie op allerlei terreinen. Verder kunnen mensen van huis uit alle materialen digitaal en kosteloos reserveren. Een andere voorwaarde van de gemeente is dat het lidmaatschap van de bibliotheek voor jongeren t/m 17 jaar gratis is en dat zij onbeperkt materiaal kunnen lenen. De bibliotheek moet ook actief zijn bij de ontwikkeling van culturele projecten voor en met inwoners en samenwerken op dit gebied. In Zelhem gebeurt dit door de huisvesting van de Galerie in de bibliotheek en in Vorden wordt regelmatig een film gedraaid. Daarnaast werkt de bibliotheek mee aan diverse projecten binnen het onderwijs. Ook moet de bibliotheek voor niet mobiele inwoners bereikbaar zijn. B en w willen dat de bibliotheekorganisatie hiervoor samenwerking zoekt/blijft zoeken met organisaties die werken met deze doelgroep, zoals de stichting welzijn Bronckhorst.

Nieuw servicepunt in Steenderen
Nieuw is dat b en w een servicepunt willen inrichten in Steenderen in de Rabobank, de bibliotheek krijgt hierdoor ruime openingstijden. Het verzorgingsgebied van Steenderen en Bronkhorst voldoet aan het aantal benodigde inwoners voor een servicepunt. Het dorp ligt decentraal in de gemeente en de uitleningen in de huidige bibliobus zijn hoger dan 15.000. B en w willen dit als proef voor vier jaar opstarten, mits de provincie die een subsidiepot heeft voor bibliotheekvernieuwing, ook een deel van de kosten voor haar rekening neemt. Na vier jaar wil de gemeente de werking van het servicepunt evalueren aan de hand van het aantal uitleningen ten opzichte van de bibliobus en een tevredenheidsonderzoek onder de inwoners/gebruikers. Tegelijk met de start van het servicepunt in Steenderen willen b en w de halteplaats in Bronkhorst opheffen. De halteplaats wordt minimaal bezocht door de Bronkhorstenaren en inwoners van het stadje kunnen hiervoor dan in Steenderen terecht. Het inrichten van een servicepunt in Steenderen kost circa 115.000 euro.

Bibliobus
De bibliobusvoorziening blijft zoals deze is met uitzondering van de wijziging in Steenderen en Bronkhorst.

Vorden
In het centrumplan voor Vorden is opgenomen dat de bibliotheek verhuist naar een andere locatie het dorp. B en w ondersteunen het plan om de bibliotheek onder te brengen in het Dorpscentrum in het dorp.

Het bibliotheekbeleid is tot stand gekomen in nauw overleg met de bibliotheek West Achterhoek die de bibliotheekvoorziening in Bronckhorst verzorgt. Ook is overlegd met de dorpsbelangenorganisaties en het onderwijs over hun wensen. De raad bespreekt het plan in juni.

Hengelo (Gld), 19 mei 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.

---- --