Socialistische Partij

SP Alkmaar
dinsdag 19 mei 2009

Koedijk doet extra poging aantasting lintbebouwing tegen te houden

Hoort bij: uit de stad door Matt Delahaij om 11:05 uur

Stichting Dorpsgemeenschap Koedijk heeft in een brief aan college en raad haar ongenoegen uitgesproken over het gebrek aan toegankelijkheid van het college betreffende het bouwplan van Woonwaard.

De reactie van het college getuigt van weinig toegankelijkheid, van weinig inlevingsvermogen ten aanzien van de gevoelens van een buurtgemeenschap en weinig respect voor het standpunt van een buurt welke nota bene door een meerderheid van de gemeenteraad wordt ondersteund. Het college verschanst zich achter een louter juridische woordkeus en legt daarmee de wens van de gemeenteraad en de buurt naast zich neer. Tegen dit regenteske gedrag komt de buurt terecht in het verweer.

Betreft Zienswijze monumentenvergunning
Kanaaldijk 264 Koedijk

Geacht College,

Ruim 400 bewoners van Koedijk hebben een zienswijze ingediend mbt het ontwerpbesluit tot afbraak van het restant van Kanaaldijk 264 (Nood Gods). Onlangs hebben nagenoeg alle indieners een gelijkluidende brief van uw gemeente (sector stadsontwikkeling) ontvangen in antwoord op die zienswijzen. Daarin wordt de geadresseerden meegedeeld dat zij door de gemeente niet-ontvankelijk zijn verklaard. Dienaangaande:

De gemeente Alkmaar verklaart hun zienswijze niet ontvankelijk, omdat de indieners kort gezegd- onvoldoende rechtstreeks belang hebben bij de onderhavige kwestie. De brief geeft vervolgens een uiteenzetting van de juridische criteria die in deze zaak relevant zouden zijn, aan welke criteria de indieners volgens de gemeente niet voldoen.

Niet alleen achten wij die uiteenzetting eenzijdig en juridisch aanvechtbaar, maar ook menen wij dat door de gemeente Alkmaar op deze wijze de oprechte betrokkenheid van de indieners wordt weggezet als niet terzake en irrelevant. De indruk wordt gewekt dat de gemeente Alkmaar op deze wijze de bezorgde inspraak van de bewoners van Koedijk integraal en in één armzwaai van zich afschudt.
De betreffende Koedijkers hebben vanuit hun bezorgdheid over de plannen rond de invulling van de toekomst van Kanaaldijk 264 de moeite genomen de gemeente een zienswijze te doen toekomen. Zij geven daarmee blijk van betrokkenheid en zorg. De inrichting en bebouwing van de Kanaaldijk, onderdeel van de historisch en cultureel belangrijke Westfriesche Ommeringdijk verdient die betrokkenheid en die zorg. De reactie van de gemeente doet daaraan in het geheel geen recht. Integendeel!

Ook de SDK (Stichting Dorpsgemeenschap Koedijk) ontving zon gelijkluidende brief. Dat is opmerkelijk. De SDK is in het verleden door uw gemeente altijd serieus genomen en als belanghebbende aangemerkt. De SDK komt immers sinds de opheffing van de gemeente Koedijk en de opsplitsing daarvan over twee andere gemeenten op voor de belangen van de Koedijkse dorpsgemeenschap.

De SDK spreekt hierbij haar verontwaardiging en onvrede uit over de onderhavige reactie van de gemeente Alkmaar en laat u hierbij weten dat noch zijzelf, noch de overige indieners van een zienswijze zich door uw brief zullen laten afhouden van hun recht op te komen voor wat zij beschouwen als te beschermen belangen en verworvenheden van Koedijk.

Hoogachtend,