Partij van de Arbeid

Amsterdam, 19 mei 2009

De campagneweek van Thijs Berman en de PvdA-kandidaten

Op donderdag 4 juni zijn er Europese verkiezingen. De afgelopen maanden en weken bezochten PvdA-lijsttrekker Thijs Berman en de andere PvdA-kandidaten al vele verkiezingsactiviteiten door het hele land. De komende weken en dagen wordt de verkiezingscampagne nóg drukker. In onderstaand overzicht staat op een rij waar Thijs Berman en zijn collega-kandidaten de komende week te vinden zijn om het belang van een sterk en sociaal Nederland en Europa in tijden van crisis uit te dragen.

Meer info agenda van Thijs Berman: Anne Dankert, 06-17 49 01 04. Meer info agenda andere PvdA-kandidaten: Marcel Duyvestijn, 06-52 05 80 15.

Overzicht PvdA activiteiten Europese verkiezingscampagne

Dinsdag 19/05

Lijsttrekkersdebat FNV/CNV (Jaarbeurs Utrecht, 19.00-22.00) Thijs Berman gaat in debat met Hans van Baalen (VVD), Judith Sargentini (Groen Links), Sophie in 't Veld (D66), Dennis de Jong (SP), Corien Wortman-Kool (CDA), Ruud van Eijlen (CU). Barry Madlener (PVV) is uitgenodigd maar nog geen bevestiging. Over Europa als oplossing voor de economische crisis. Collega-kandidaat en vakbondsvrouw Marijke Clerx is ook aanwezig.

Groot groen debat (Nieuwspoort Den Haag, 10.00-12.00) Wie is de groenste EU-kandidaat van Nederland? Natuurmonumenten, de Vogelbescherming en Stadsbosbeheer organiseren het grote groene Europadebat. Onder leiding van Pieter Hilhorst gaat Louis Meuleman in debat met Esther de Lange (CDA), Nicole van Gemert (SP), Jan Mulder (VVD), Bask Eijckhout (GroenLinks), Natasja Oerlemans (PvdD), Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

Gastcollege Universiteit Leiden (11.00-13.00)
Jan Cremers geeft een gastcollege voor tweedejaars studenten politicologie, samen met Bas Belder (SGP). Twee ervaren europarlementariërs leggen uit hoe dat eigenlijk werkt: Brussel. Zodat de Leidse studenten beter inzicht krijgen in het functioneren van het Europees Parlement, zowel aan de eurokritische als de euro-enthousiaste kant. Docent Hans Vollaart leidt het college.

Koninklijk Nederlands Vervoer (Stadspaleis het Spaansche Hof Den Haag, 15.00-17.00) De toekomst van het Europese goederenvervoer is onderwerp van dit debat met Louis Meuleman. Hij kruist de degens met Corien Wortmann-Kool (CDA), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Bas Eijckhout (GroenLinks) over Europese regels voor o.a. vrachtwagenchauffeurs, onder meer naar aanleiding van de recente politieke discussie over de Europese arbeidstijdenrichtlijn.

De EU en jij in Twente (Stadhuishal Hengelo, 19.30-21.30) Het Huis van Europa in Twente organiseert een debat over de rol van het Europees Parlement voor burgers en Twentenaren. Wat kan Europa betekenen voor Twente? Louis Meuleman benadrukt het belang van een progressieve meerderheid in Europa, dat Europese beslissingen kan afdwingen in het belang van de burger en de Nederlandse regio's. Onder leiding van Ben Hoedjes kruist hij de degens met Arno Uijlenhoed (Newropeans), Bart Keuper (VVD), Pierre Antuma (CDA), Frank Futselaar (SP).

Politiek Café PvdA-afdeling Haaksbergen (Gemeentehuis Haaksbergen, 19.30) Marijke Drees, kleindochter van Willem Drees, bezoekt het Politiek Café van deze PvdA-afdeling over de Europese verkiezingen. Thema: Europa maak je met elkaar. Welke ervaringen en verwachtingen hebben we van Europa? En hoe Europees was Willem Drees eigenlijk? Drees debatteert met lokale politici van diverse partijen.

Studentendebat Leiden (Sociëteit Quintus Leiden, 19.00-23.00) René Cuperus debatteert met Jan-Jacob van Dijk (CDA) over hoever de EU-bemoeienis mag gaan: mag Europa zich uitspreken over stierenvechten in Spanje en echtscheidingen in Malta? Samen met Ingrid Caluwé (VVD) en Gerhard Mulder (D66) debatteert Cuperus over de vraag of Europese samenwerking zich moet beperken tot de economie. Dit alles in een afgeladen Quintus-sociëteit in Leiden, onder leiding van studente Rosanne Hertzberger.

Politiek Café PvdA-afdeling Almere (Restaurant Lido Almere-Stad, 20.00) Jan Pronk en Jan Cremers zijn te gast bij de grote PvdA-afdeling Almere. Zij spreken over het belang om op 4 juni a.s. te gaan stemmen: zodat de beslissingen die de komende jaren in Brussel over de economische crisis genomen worden, sociale beslissingen zijn in het belang van de burger.

Woensdag 20/05

Europa en de wereld in Nijmegen (LUX Nijmegen, 20.00-22.00) Europa wil graag een belangrijke rol spelen in de wereld. Met name tijdens de periode van Bush hamerde de EU op Europa als 'zachte macht', het continent dat op basis van dialoog en consensus de wereldproblematiek benaderde. Thijs Berman gaat in debat met Maria Martens (CDA), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Judith Sargentini (GroenLinks), Paul Hoebink, bijzonder hoogleraar ontwikkelingssamenwerking CIDIN, Christel de Lange, jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken en Kon Kelei, voormalig kindsoldaat uit Sudan.

Lunchdebat VROM-medewerkers (VROM Den Haag, 11.45-13.30) De medewerkers van het ministerie van VROM gaan in debat met EU-kandidaat Louis Meuleman over o.a. de stelling 'EU moet naar 30% CO2-reductie in 2020', 'het Europees Parlement moet meer luisteren naar burgers en minder naar lobbyisten', en: 'EU: blijf bij je leest!' Gijs Schilthuis (VVD), Esmé Wiegman (CU), Bas Eickhout (GroenLinks) zijn ook aanwezig.

Over Europa en de Nederlandse provincies (Huis van de Nederlandse Provincies Den Bosch, 13.30) Milieuspecialist Louis Meuleman debatteert in het Huis van de Nederlandse Provincies onder leiding van Kees Driehuis over de toekomst van het Europese landbouwbeleid én over de rol van de Nederlandse provincies in Brussel. Europees beleid heeft vaak meer invloed op regio's en provincies dan op Den Haag. Hoe goed zijn de Nederlandse regio's eigenlijk vertegenwoordigd in Brussel? Ook aanwezig zijn Esther de Lange (CDA), Jan Mulder (VVD) en Kartika Liotard (SP).

Europa en de Nederlandse havens (Pulchri-studio Den Haag, 15.00-18.00) Debat van de Nationale Havenraad over de invloed van de EU op de Nederlandse zeehavens. Jan Cremers debatteert kandidaten van andere partijen.

Ministerie OC&W (Tweede Kamer, 17.00-20.00)
In de oude zaal van de Tweede Kamer organiseren de jonge ambtenaren van OC&W een debat over de Europese verkiezingen. Met een debat tussen Judith Merkies, Wim van de Camp (CDA), Sophie in 't Veld (D66), Bas Eijckhout (GroenLinks), Natasja Oerlemans (PvdD), Nicole van Gemert (SP). Na de pauze zijn er speeddate-sessies tussen ambtenaren en politici.

Mondiaal Centrum Haarlem (18.00)
René Cuperus debatteert met Sammy van Tuyll (LibDem), Ingrid de Caluwé (VVD) en Willem Bos (Anders Europa) over het Verdrag van Lissabon en de kredietcrisis.

Gemeente Almelo (Pius X-college Almelo, 19.00-21.00) De Almelose jeugd gaat in debat met lokale politici en Europakandidaten. Aanwezig zijn Louis Meuleman en kandidaten van andere partijen.

De EU en de crisis (Kargadoor Utrecht, 20.00)
Moet Europa concurreren of samenwerken om de crisis te bestrijden? XminY en Basta Utrecht organiseren een debat over Europa, de economische crisis en het handelsbeleid. Hans Bosch debatteert met o.a. Bart Keupen van de VVD.

Debat JS Utrecht (avonddebat)
FNV'er en PvdA-kandidaat Martin Siecker is te gast bij de Jonge Socialisten in Utrecht.

Europadebat Drechtsteden (Centrum Beeldende Kunst Dordrecht, 20.00-22.30) De GroenLinks-afdeling in Dordrecht organiseert een debat over Europa en vrede en veiligheid, de Europese aanpak van de crisis, EU-uitbreiding en landbouw- en visserijpolitiek. Marijke Clerx debatteert namens de PvdA met Wim Kuiper (CDA), Johan Piet (D66), Carla van Vliegen (PvdD), Hans Aeijlts Averink (VVD) en Nadya van Putten (GroenLinks). Frans-Bouke van den Meer, hoogleraar Erasmus Universiteit, leidt het debat.

Europadebat De Bilt (Gemeentehuis De Bilt, 20.00-22.00) De samenwerkende politieke partijen in De Bilt organiseren een debat over de economische crisis en de EU. Jan Cremers legt uit waarom een progressieve meerderheid

Vrijdag 22/05

De 10 grootste EU-misverstanden (Markt Heeten, bij slecht weer Kulturhus, 16.00-19.00) De Debatkamer in Overijssel organiseert een openluchtdebat op de Markt in Heeten met Louis Meuleman. Men gaat in op de 10 grootste misverstanden rond de EU, o.a. over het Nederlandse softdrugsbeleid, Europese plattelandsontwikkeling en de invloed van de EU op ons dagelijks leven. Ook met Hans van Baalen (VVD), Dick Buursink (PvdA-gedeputeerde Overijssel).

Zaterdag 23/05

Thijs Berman en Jan Cremers in de regio Rijnmond (Spijkenisse/Zoetermeer, 11.00-18.00) Tussen 11.00-13.00 is Jan Cremers aanwezig bij een debat over sociaal Europa in Spijkenisse. Het debat gaat onder meer over de rechten van werknemers in Europa en de gevolgen van de economische crisis voor de banen in de regio Rijnmond. Debat met o.a. SP, GroenLinks, CDA, ChristenUnie. Tussen 14.00-18.00 is Thijs Berman in Zoetermeer voor canvasacties en een politiek café.

Roze kroegentocht (begin 20.00, Bar Arc, Reguliersdwarsstraat 44 Amsterdam) Emine Bozkurt gaat samen met PvdA'ers en de organisatie ProGay op kroegentocht in roze Amsterdam.

Zondag 24/05

Verkiezingsdebat Llink (Hilversum)
Thijs Berman debatteert met CDA en VVD over duurzame onderwerpen bij omroep Llink.

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl