Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DIERENRIJK WORDT LID VAN EAZA: DEUREN OPEN VOOR MééR BIJZONDERE DIEREN

In de toekomst mogelijk ook neushoorns, leeuwen en orang oetans in Nuenen

Nuenen, dinsdag 19 mei 2009 - Het jubilerende Dierenrijk mag lid wordden van EAZA, wat staat voor European Association of Zoos and Aquaria. Het dierenpark in het Brabantse Nuenen voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan het lidmaatschap. Lid zijn van EAZA stelt Dierenrijk onder andere in de gelegenheid om in de toekomst nieuwe, bijzondere diersoorten toe te voegen aan de collectie door deze uit te wisselen met andere dierenparken in Europa.

Op het 'verlanglijstje' met diersoorten heeft Dierenrijk onder meer Indische neushoorns, Aziatische leeuwen en orang oetans staan. Libéma, exploitant van Dierenrijk, heeft aangegeven in de nabije toekomst graag budget beschikbaar te stellen om groots opgezette dierenverblijven voor deze soorten te realiseren. Vorig jaar werd nog ¤ 1,2 miljoen geïnvesteerd in een verblijf voor drie Aziatische olifanten, inmiddels de publiekslievelingen van veel bezoekers.

Korte tijd
Naast het uitwisselen van dieren om op deze manier een bijdrage te leveren aan het voortbestaan van bedreigde diersoorten, zorgt EAZA er ook voor dat dierenparken kennis over de dieren, hun verzorging en onderzoek uitwisselen. Martin van Hees, parkmanager van Dierenrijk: 'Al na vijf jaar hebben wij alle zaken voor een lidmaatschap in orde, daar zijn we bijzonder blij mee. Het is redelijk uniek om al in zo'n korte tijd het lidmaatschap te verdienen'. EAZA verlangt van dierenparken die lid willen worden onder meer dat zij een bijdrage leveren aan het voortbestaan van verschillende diersoorten en een goed functionerende educatieve afdeling. Ook de huisvesting van dieren moet aan strenge voorwaarden voldoen. Het EAZA-lidmaatschap wordt beschouwd als een soort keurmerk voor dierenparken.