Provincie Antwerpen


19 mei 2009

Maria door Vlaanderen gedragen, met steun van Provincie Antwerpen

Sensibiliseringsactie voor behoud en beheer van Mariabeelden

In mei 2009 vinden een aantal activiteiten plaats onder de noemer 'Maria door Vlaanderen gedragen'. De Provincie Antwerpen stelt hiervoor een bedrag van 8000 euro ter beschikking. De organisatie wil de aandacht vestigen op de zeer lange traditie van de Mariaverering in Vlaanderen. Gedeputeerde Ludo Helsen stelt dat dergelijke sensibiliseringsactie voor een degelijk behoud en beheer van de vaak waardevolle beelden meer dan noodzakelijk is.

Tijdens het opvolgtraject dit najaar zullen alle betrokken actoren zich engageren voor de inventarisatie, advies voor behoud en beheer, wetenschappelijke studie van de beelden, de kledij en de juwelen. Een uniek stukje Vlaams, christelijk en cultureel erfgoed blijft zo voor het nageslacht bewaard.

Maria door Vlaanderen gedragen
Met dit project inventariseren de initiatiefnemers de historische gegevens en achtergrondinformatie over de Mariabeelden en die plechtigheden waarbij Maria door Vlaanderen wordt gedragen in gebedstochten, ommegangen, processies en stoeten.

Alle info vindt u op www.mariadoorvlaanderen.be. Via de website kan u ook het boek en de cd met Marialiederen bestellen die voor de gelegenheid gemaakt werden.

Programma

* Overzichtstentoonstelling met Mariabeelden uit gans Vlaanderen. U kan ze van donderdag 21 mei t.e.m. zondag 24 mei gratis gaan bewonderen in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochus aan de Grote Markt in Boom. Openingsuren: donderdag: 14 tot 18 uur, vrijdag en zaterdag: 10 tot 18 uur, zondag: 10 tot 12 uur.


* Mariale Jubeltocht. De apotheose van het project is een processie met de Mariabeelden uit de Overzichtstentoonstelling opgeluisterd met muziek, zang, vlaggenspel en choreografie. De processie vindt plaats in de centrumstraten van Boom op zondag 24 mei 2009 om 14.30 uur.

Het project wordt gerealiseerd met de steun en de medewerking van:
* Vlaamse Gemeenschap

* Provincie Antwerpen

* Gemeente Boom

* Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur

* VCM Contactforum voor Erfgoedverenigingen

* Heemkunde Vlaanderen

* Volkskunde Vlaanderen

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)

Perscontact:
Sabine Denissen
sabine.denissen@admin.provant.be
tel. +32 (0)475 33 02 22