Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 19 mei 2009  |

1. Onderwijs De provinciale inzet in het onderwijs richt zich op de aanpak van voortijdig schoolverlaten en het investeren in een talentvolle beroepsbevolking. Daarnaast heeft onderwijs raakvlakken met veel andere provinciale beleidsvelden. Tot slot heeft de provincie enkele beperkte wettelijke taken. De commissies Zorg, Welzijn en Cultuur en Economie en Mobiliteit en Grotestedenbeleid van de provincie hebben om deze informatie gevraagd.

2. Jaarstukken Havenschap Moerdijk GS nemen kennis van de jaarstukken 2008 en de concept-begroting 2010 van het Havenschap Moerdijk. Hieruit blijkt dat de cijfers positief zijn; het begrote resultaat na bestemming in 2010 is circa E 2,6 miljoen, het begrote totale vermogen tot en met 2014 stijgt naar circa E 75,8 miljoen. GS sturen de stukken naar de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

3. Missie naar Japan Er vindt van 1 tot 7 augustus 2009 een economische missie naar Japan plaats. De missie wordt georganiseerd door de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en de Commissaris van de Koningin neemt, samen met twee ambtenaren, deel. In Brabant zijn 40 Japanse ondernemingen gevestigd die voor 4300 rechtstreekse en nog eens 4000 indirecte arbeidsplaatsen zorgen. De missie brengt een bezoek aan verschillende Japanse hoofdkantoren van deze ondernemingen.

4. Merk Brabant Om de activiteiten rond het uitwerken van het concept voor het Merk Brabant af te ronden hebben Gedeputeerde Staten een budget van E33.000 beschikbaar gesteld. Het merkconcept is de basis voor de promotie van de regio Brabant. De provincie werkt daarbij samen met o.a. het economische en toeristisch-recreatieve veld.

5. Leefgebiedenbenadering Het beschermen van bedreigde soorten dieren en planten gebeurt voortaan via een benadering per leefgebied. De provincie zal die leefgebiedenbenadering voor Brabant uitwerken.

6. Beheerplan De Peel GS betreuren het dat de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) niet langer deelneemt aan de totstandkoming van het beheerplan De Peel. Dat antwoorden zij op een brief van de NMV.

7. Maatregelen economische recessie Brabantse bedrijven, die door de crisis in de problemen geraken en behoefte hebben aan informatie of advies, kunnen sinds dit jaar terecht bij het Crisismeldpunt van de Kamer van Koophandel. De provincie stelt E524.625 ter beschikking om de promotie en bemensing van dit loket te versterken. Het versterken van de loketfunctie voor bedrijven is onderdeel van het maatregelenpakket van de provincie, om de economische crisis het hoofd te bieden.

8. Aanpak recessie GS nemen kennis van de stand van zaken m.b.t. de aanpak van de economische recessie: de restauratie van monumenten, de versterking van de arbeidsmobiliteit via de HRM servicepunten, de versterking van de loketfunctie voor bedrijven via het Crisismeldpunt Kamer van Koophandel en duurzame energie/energiebesparing via Brabantbespaart. Gedeputeerde Staten sturen een update naar de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid ter informatie.

9. Internationaal jongerencongres De provincie neemt deel aan het internationaal jongerenproject op het gebied van duurzaamheid en onderwijs 'SUPPORT - Partnership and Participation for a sustainable Tomorrow'. Gedeputeerde Staten stellen E125.000 beschikbaar voor de eindconferentie 'Youngsters in the Drivers Seat' van dit project, welke in februari 2010 in Brabant gehouden zal worden. Zij geeft SUPPORT de opdracht om dit te organiseren.

10. Marketing Openbaar Vervoer Gedeputeerde Staten stemmen in met de aanpassing van de opdrachtverlening aan Flow Resulting BV conform het provinciale inkoopbeleid. Flow Resulting levert diensten op het gebied van marketing van het Openbaar Vervoer. De provincie is verantwoordelijk voor de reizigersopbrengsten en daarbij horende marketing en communicatie van het Openbaar Vervoer.

11. Regeling monumentenfonds De provincie wijzigt de regeling NV Monumenten Fonds Brabant. Hierin wordt opgenomen dat overheden rechtstreeks een monument ter instandhouding subsidiëren. Hiermee wordt het behoud van monumenten, die niet bestemd of geschikt zijn voor bewoning, zoals conferentiecentrum Willibrordhaeghe te Deurne, mogelijk gemaakt.

12. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Alphen-Chaam voor het toestaan van realisatie van een woonzorgcomplex, Baarleseweg 52/52a, Chaam; de gemeente Best voor 30 appartementen en een eerstelijnszorgvoorziening, Constantijnlaan; de gemeente Maasdonk voor uitbreiding van een rundveestal/Machineberging, Kruiskampweg 26-30.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Deurne voor het realiseren van een afhankelijke woonruimte in een gedeelte van de langgevelboerderij, Karnweg 2 in Deurne; de gemeente Deurne voor het realiseren van een afhankelijke woonruimte in een vrijstaand bijgebouw bij de woning, Bleijs 4 in Deurne.

Gedeputeerde Staten hebben verklaring van geen bezwaar geweigerd voor de bouw van een ruimte voor ruimte woning aan de Roosendaalsebaan te Wouw tussen de nummers 50 en 52, hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Blixembosch 2007 van de gemeente Eindhoven, hebben verklaring van geen bezwaar verleend aan de gemeente Reusel-De Mierden voor de oprichting van vijf windmolens aan de Laarakkerdijk ten name van het gemeentebestuur, hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Centrum Oirschot van de gemeente Oirschot, hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Hoogeind gemeente Helmond, hebben het bestemmingsplan Enschot 2008 van de gemeente Tilburg goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Blaak West 2007 van de gemeente Tilburg goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Berkel 2008 van de gemeente Tilburg goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Landgoed Gulbergen van de gemeente Nuenen gedeeltelijk goedgekeurd, hebben zienswijze ingediend tegen het ontwerp bestemmingsplan Landelijk Gebied, herziening Hazelberg van de gemeente Veghel, hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan Vossenberg West II van de gemeente Tilburg, hebben het bestemmingsplan De Uiterste Stuiver, 1e herziening goedgekeurd, hebben goedkeuring verleend aan bestemmingsplan 1e herziening Molenstraat e.o. van de gemeente Vught, hebben het bestemmingsplan Rijk Zwaan, 1e herziening van de gemeente Moerdijk goedgekeurd, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingplan Hooghei-Zegge van de gemeente Rucphen, hebben het bestemmingplan Centraal Woensel 2007 van de gemeente Eindhoven goedgekeurd, hebben het bestemmingsplan Woensel Noord-Oost 2007 van de gemeente Eindhoven deels goedgekeurd, hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Hoogvenne-Armhoef 2007 van de gemeente Tilburg.