Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Fietsen langs waterranden en waterlinie

Nieuwe fietsgids Oeverlandroute

Fietsen langs water is een van de leukste manieren om te genieten van het vlakke Nederland. Het Landelijk Fietsplatform heeft een nieuwe gids uitgebracht die naadloos hierbij aansluit: de Oeverlandroute. Deze route loopt voor een groot deel parallel aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie met zijn vele forten. De uitgave bevat uitgebreid kaartmateriaal, overnachtingsadressen en informatie over bezienswaardigheden. Een prima basis voor het plannen en volgen van een korte of langere fietsvakantie. De bewegwijzerde Landelijk Fietsroute LF7 Oeverlandroute vormt de hoofdroute. Daarnaast zijn zes fietslussen (weekendtochten) samengesteld.

Waterranden en waterlinie
In de nieuwe fietsgids wordt de LF7 Oeverlandroute tussen Alkmaar en Maastricht gecombineerd met andere delen van LF-routes. De 350 km lange route voert door een gevarieerd landschap van de Noordzee bij Schoorl via de grote rivieren in de Betuwe tot aan het heuvelland bij Maastricht. De route loopt ook langs vele verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een uitgestrekt geheel van dammen, dijken, gemalen en sluizen, omringd door vele forten. Diverse forten zijn voor publiek opengesteld. Een bijzondere plek om de fietstocht even te onderbreken.

Verkrijgbaarheid
De fietsgids (ISBN 978-90-72930-41-5) is verkrijgbaar via de website www.landelijkefietsroutes.nl en bij de meeste boekhandels en VVV's en ANWB-winkels. Het kaartmateriaal van de uitgave is losbladig, scheurvast en waterbestendig. In een los informatieboekje staan achtergrondinformatie, de gebruiksaanwijzing en een lijst met overnachtingadressen. De winkelprijs is ¤ 17,50.

Intensief gebruik LF-routes
Het Landelijk Fietsplatform, coördinatiepunt voor het toeristisch-recreatieve fietsen in Nederland, beheert het netwerk Landelijke Fietsroutes (LF-routes); zo'n 4.500 km door heel Nederland. De routes voeren zo veel mogelijk over rustige, veilige binnenweggetjes en vrijliggende fietspaden. Recent onderzoek toont aan dat LF-routes door meer dan twee miljoen fietsers worden gebruikt. Voor een meerdaagse fietstocht (jaarlijks 460.000 tochten, met 3,6 miljoen overnachtingen), maar ook als onderdeel van een dagtocht. Er gaat een forse economische impuls van uit: de LF-fietser geeft tijdens een meerdaagse tocht ruim ¤ 70 per dag uit. In totaal betekent ditt ongeveer ¤ 250 miljoen per jaar aan bestedingen tijdeens LF-fietstochten.