Gemeente Heerlen

Invoering reclamebelasting oplossing voor complexe precarioverordening voor ondernemers

Burgers, instellingen en ondernemers betalen precariobelasting voor het hebben van reclamevoorwerpen op, onder of boven gemeentegrond. Zoals reclamevoorwerpen aan de gevel, het uitstallen van goederen, het innemen van een terras of het hebben van een stoep of trap buiten het perceel. In 2010 wil de gemeente Heerlen deze belasting aanpassen, waardoor alleen nog de oppervlakte van de voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond belast wordt, waarop of waarboven het betreffende reclamevoorwerp zich bevindt. De veelheid aan afzonderlijke tarieven kan daarbij verdwijnen.

De vereenvoudiging van de complexe precariobelasting brengt met zich mee dat er een reclamebelasting ingevoerd moet worden om een verminderde belastingopbrengst te compenseren. De heffing van reclamebelasting geldt bij (reclame)aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Hierbij is het niet van belang op of boven wiens grond deze openbare aankondigingen plaatsvinden.

Als voordeel brengt de invoering van de algemene reclamebelasting met zich mee, dat er een evenwichtigere verdeling van de lasten voor de verschillende ondernemers ontstaat. In een winkelstraat worden dan alle ondernemers belast, ongeacht of de reclame-uiting op, onder of boven de gemeentegrond plaatsvindt.

Ondernemers vinden de huidige precarioverordening complex en weinig transparant en niet meer van deze tijd. Niet alleen leidt de verordening soms tot buitenproportionele aanslagen, maar was het voor de gemeente niet altijd mogelijk om tot een eenduidige interpretatie van de verschillende aspecten van deze belasting te komen. De invoering van de reclamebelasting zal de transparantie verhogen.

Informatie voor ondernemers

Ondernemers kunnen hun mening kenbaar maken of informatie vragen via reclamebelasting@gbrd.nl van de Gemeentelijke Belasting- en Registratiedienst (GBRD).

Gemeente Heerlen, 19 mei 2009
Afdeling Communicatie
M.Dix, 045-5604588
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl