Ingezonden persbericht


Het Surinaamse Legioen
Een avond over Suriname en voetbal

26 mei 2009

Het zijn misschien wel de bekendste Surinamers in Nederland: de voetballers. Vanaf 1975 waagden veel uitermate getalenteerde voetballers de oversteek. Het Oranje WK- team in 1998 bestond bijvoorbeeld voor 30% uit Surinaamse spelers. Bekende voetballers als Seedorf, Davids en Menzo zijn geboren in Paramaribo, maar maakten furore voor Nederlandse clubs en speelden veelvuldig voor het Nederlands Elftal. Daarnaast zijn er ook veel voetbalgrootheden, zoals Rijkaard en Gullit, die weliswaar in Nederland zijn geboren, maar wiens roots in Suriname liggen.

Maar de roem, bekendheid en het spelplezier hadden ook een keerzijde: pesterijen, gejoel, bananen op het veld en soms ronduit racistische leuzen werden op de voetballers afgevuurd. Huis en haard verlaten om vervolgens een nieuw bestaan op te bouwen aan de andere kant van de wereld, in een vreemde omgeving is makkelijker gezegd dan gedaan. En hoe was de situatie in de Surinaamse voetbalwereld? Want lang niet alle voetballers gingen natuurlijk overzee.

In het kader van de tentoonstelling Kibri a Kulturu, met werk van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas, vindt op dinsdagavond 26 mei een avond plaats die in het teken staat van Voetbal en Suriname. Presentator en sportjournalist Humberto Tan gaat in zijn inleiding dieper in op Het Surinaamse Legioen en vertelt over de Surinaamse voetballers in de Nederlandse eredivisie. Vervolgens neemt hij ons in een vraaggesprek met VVD Tweede Kamerlid Laetitia Griffith ­ wier vader Edmund Griffith een bekende Surinaamse spits was ­ mee naar de voetbalwereld in Suriname.

Laetitia Griffith is geboren in Suriname als dochter van Edmund Griffith, een beroemde voetbalspits die in 1964 deel uitmaakte van het Surinaams Olympisch Team. Mevrouw Griffith groeide op in Paramaribo en Nickerie en vertrok in 1987 naar Amsterdam om rechten te studeren. Na enkele functies bij het ministerie van Justitie en het College van procureurs-generaal kwam zij in 2003 voor de VVD in de Tweede Kamer, waar zij op dit moment voor haar fractie algemeen woordvoerder politie, veiligheid, brandweer, rampenbestrijding en grondrechten is.

Humberto Tan is één van de bekendste (sport-)presentatoren van Nederland. Tan is geboren in Paramaribo en studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van zijn bul begon hij als redacteur bij een programma van de AVRO. Twee jaar later maakte hij, als presentator, de overstap naar Studio Sport en het NOS Journaal. Momenteel presenteert hij verschillende radio- en tv-programma's bij RTL en heeft hij zijn eigen kledinglijn. In 2000 verscheen van zijn hand het boek Het Surinaamse Legioen, over voetballers in Nederland met een Surinaamse achtergrond.

Gemak Den Haag
Paviljoensgracht 20
070 ­ 3381 200
info@gemak.org