Trimbos-instituut

PERSBERICHT

Ouders + basisscholen pleiten voor afscheidsfeesten zonder alcohol Minister Rouvoet trapt nieuwe campagne Alcohol & Opvoeding af

Utrecht, 19 mei 2009. "Wie trots is op z'n kind geeft een feest zonder alcohol'. Dat is de slogan van de nieuwe fase in de Alcohol & Opvoedingscampagne van het Trimbos-instituut die ouders er van moet doordringen dat alcohol voor hun kinderen echt niet goed is. Via een wedstrijd kunnen ouders en scholen de handen ineen slaan. Samen kunnen zij het grootste feest van Nederland winnen voor hun kinderen. Hoe meer ouders meedoen, hoe groter de kans op de hoofdprijs.

In groep 7 en 8 van de basisschool heeft ruim een derde van de kinderen al eens gedronken. Een jaar later heeft ruim de helft van de 12-jarigen op de middelbare school ervaring met het drinken van alcohol. Victor Everhardt, programmahoofd Opvoeding en Educatie van het Trimbos-instituut: "Schoolkinderen uit groep 8 die naar de middelbare school gaan zijn enorm kwetsbaar en krijgen met heel veel veranderingen te maken. Ze zijn aan een kant al heel groot, want ze gaan naar de middelbare school. Maar ze zijn ook nog te jong voor veel dingen. Zoals alcohol. Juist bij het afscheid van groep 8 maar ook later op de middelbare school is het belangrijk dat ouders consequent blijven in het Nee-zeggen tegen alcohol. Juist omdat de kinderen wel steeds vaker in aanraking komen met alcohol." Met de campagne willen we ouders helpen bij het voorkomen dat hun kind alcohol gaat drinken. Uit onderzoek blijkt dat het stellen van de duidelijke regel 'geen alcohol' - in elk geval niet tot 16 jaar en liefst nog langer - het meest effectief is.

Een wedstrijd voor groep 8
Ouders van groep 8 kunnen met school meedoen aan 'Het grootste feest van Nederland! - de landelijke wedstrijd voor het geven van afscheidsfeestjes zonder alcohol. Een school kan alleen winnen met steun van de ouders. Hoe meer ouders meedoen, hoe meer kans op de prijs ter waarde van 2500 euro óf een van de vele regionale prijzen, te besteden aan het afscheid van groep 8.

Ouders kunnen zich van 18 mei t/m 18 juni aanmelden op www.alcoholinfo.nl, mits de school zich ook heeft ingeschreven. Alle ouders die meedoen ontvangen de nieuwste recepten voor alcoholvrije drankjes. Op 22 juni wordt bekend welke school gewonnen heeft. Op www.alcoholinfo.nl vindt u ook meer informatie over de campagne en waarom 'Nee zeggen' effectief is.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjan Heuving (030 - 297 11 38, 06 - 5139 5629) of Anke Wammes (030-297 1107, 06 - 5139 5407) voorlichters van het Trimbos-instituut.