Ingezonden persbericht


News flash

Nieuwe spamgolf prijst
gezonde effecten van de açai-bes aan

Amsterdam / Brussel, 19 mei 2009 - De açai-bes is ondertussen overal terug te vinden, in vruchtensappen, roomijs, zelfs in likeur. Nu maken ook spammers gebruik van dit 'supervoedsel'.

Nog net voor het bikiniseizoen is MessageLabs Intelligence een spamgolf op het spoor gekomen die eruit ziet als een speciale aanbieding voor een voedingssupplement met açai, genaamd Acai Power Slim. De açaibes is een kleine bes, afkomstig uit het Amazonewoud in Brazilië, die zeer hoge concentraties antioxidanten bevat en ook zou helpen om af te vallen.

"Het aanbieden van voedingssupplementen is een aloude spamtechniek", aldus Paul Wood, MessageLabs Intelligence Senior Analyst, Symantec. "Bij deze spamgolf tonen de boosdoeners zich wel innovatief door in te spelen op het zomerseizoen en een van de hot topics op dieetgebied."

Volgens MessageLabs Intelligence was de spamgolf, die schijnbaar afkomstig is van het Cutwail-botnet, goed voor gemiddeld 5% van alle spam. De laatste twee maanden nam dat aandeel toe en piekte het op 10% van alle spam.

Net zoals de meeste recente spamberichten, bevatten de e-mailberichten zelf één lijn tekst en een link naar een URL uit een hele reeks verschillende adressen, die allemaal naar dezelfde Russische website doorverwijzen.

Als het slachtoffer op de link klikt, wordt het naar de site gebracht. Een javascript start een timer van vijf minuten, die als hij verstrijkt een foutmelding en een online chatvenster genereert, waarmee de bezoeker opnieuw wordt aangespoord om in te gaan op het speciale aanbod. Als de klant naar het bestelformulier gaat, wijst een tekst in kleine lettertjes - zie vertaling hieronder - de koper op zijn of haar aankoopverplichting voor alle toekomstige goederen of diensten die de leverancier wil verkopen.

"IK BEGRIJP DAT DEZE CONSUMENTENTRANSACTIE EEN NEGATIEVE OPTIE INHOUDT EN DAT IK AANSPRAKELIJK KAN WORDEN GEHOUDEN VOOR DE BETALING VAN TOEKOMSTIGE GOEDEREN EN DIENSTEN, VOLGENS DE BEPALINGEN IN DEZE OVEREENKOMST, ALS IK DE LEVERANCIER NIET MELD DAT HIJ DE BESCHREVEN GOEDEREN OF DIENSTEN NIET MOET LEVEREN."

Als u meer vragen heeft over deze spamgolf kunnen wij u in contact brengen met Paul Wood, Senior Analist van MessageLabs Intelligence. Hij zal u graag extra informatie geven. Gelieve hiervoor contact op te nemen met Chetan Corten. ###

Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in infrastructuursoftware die bedrijven en consumenten meer vertrouwen geeft in de huidige wereld van het internet. Het bedrijf helpt klanten bij de beveiliging van hun infrastructuur, informatie en interacties door middel van software en services die een oplossing bieden voor de risico's van beveiliging, beschikbaarheid, IT-naleving en -prestaties. Het hoofdkantoor van Symantec is gevestigd in Cupertino, Californië en het bedrijf heeft vestigingen in 40 landen. Meer informatie op: www.symantec.com

PERSCONTACT:

Chetan Corten | Weber Shandwick Brussels | +32 (0)2 894 90 40 | ccorten@webershandwick.com