Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Participatiehuis Sittard-Geleen verwelkomt 100e deelnemer

Sittard-Geleen, 19 mei 2009- Onlangs is bij het Participatiehuis Sittard-Geleen aan de Odasingel 90 in Sittard de 100e deelnemer verwelkomd. Een mijlpaal om bij stil te staan en daarom wordt deze 100e klant op woensdag 20 mei in de bloemetjes gezet.

Het Participatiehuis van de Westelijke Mijnstreek is op initiatief van de gemeente Sittard-Geleen ontwikkeld. Het is een belangrijk instrument ter bevordering van de zelfredzaamheid van de mensen aan de zogenaamde onderkant van de samenleving.

'Door de meervoudige problematiek te doorbreken maken we actieve deelname in de maatschappij weer mogelijk. We proberen steeds per deelnemer het maximaal haalbare qua aard van de werkzaamheden er uit te halen. Dat kan via vormen van vrijwilligerswerk of door het verrichten van andere vormen van nuttige maatschappelijke inzet bij tal van instellingen en projecten. Waar mogelijk zelfs als opstap naar een reguliere baan. En we bewaken dat stappen vooruit worden gezet. Naast het belang van de deelnemer is er ook het belang van de samenleving: er is genoeg maatschappelijk nuttige arbeid te doen en niemand heeft er belang bij dat groepen worden uitgesloten van deelname in die samenleving. Iedereen kan zo veel mogelijk mee doen', aldus wethouder Berry van Rijswijk.

In het Participatiehuis is een methodiek ontwikkeld waarbij de deelnemer wordt geactiveerd en waarbij tegelijkertijd de andere problemen actief worden aangepakt. Elke cliënt start in een intern programma. Het interne programma duurt vier weken. Vier dagdelen per week wordt gewerkt aan sociale vaardigheden, budgettering, computervaardigheden, gezondheid, voeding, veiligheid in en rondom het huis en gezond bewegen. Het programma wordt afgesloten met een groepsopdracht die als een rode draad door het interne programma loopt. Iedere client heeft een vaste coach. Deze zoekt voor zijn cliënt de meest passende en haalbare vorm van maatschappelijk nuttige inzet en begeleidt hem of haar hierin. Tegelijkertijd zorgt de coach ervoor dat er actief gewerkt wordt aan de andere eventuele andere problemen. Als een regisseur zorgt hij er voor dat cliënt en hulpverleners afspraken nakomen en bewaakt dat er voldoende voortgang in het hulpverleningstraject zit.

Dit jaar zullen zo'n 400 deelnemers uit de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen starten in het Participatiehuis.




Gemeente Sittard-Geleen