Griep A/H1N1 : stand van zaken België op dinsdag 19 mei : dertien stalen testten negatief

19/05/2009 16:47

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza, laat weten dat er vandaag dertien stalen binnengebracht werden in het laboratorium. De analyses leverden allemaal een negatief resultaat op.

In de loop van de dag, kon de eerste patiënt die in ons land door de A/H1N1-griep getroffen werd, volledig hersteld het ziekenhuis verlaten. Het gaat om de 28-jarige man uit Oost-Vlaanderen, die op 13 mei 2009 opgenomen werd in het Sint-Pieters Ziekenhuis te Brussel nadat hij positief testte bij thuiskomst van een reis naar de Verenigde Staten van Amerika. De man is volledig genezen en sinds enige tijd ook niet meer besmettelijk.

Interministerieel Commissaris Prof. Marc Van Ranst vraagt de pers met aandrang om geen contact op te nemen met deze persoon en om zijn rust en privacy te respecteren.

De procedure bij het detecteren van gevallen in ons land heeft haar degelijkheid bewezen. Aan de bevolking wordt gevraagd om bij vermoeden van besmetting thuis te blijven en te wachten op het bezoek van de huisarts. Indien nodig, zal deze in overleg met Gezondheidsinspecteur van de Gemeenschappen een staal door het labo laten testen. Tot het resultaat bekend is, beperkt de persoon best alle contact met derden. Aan de bevolking wordt afgeraden om zich voor onderzoek bij het ziekenhuis aan te bieden. Het volgen van deze instructies door zowel burgers als gezondheidswerkers is de beste garantie om het aantal besmettingen in ons land onder controle te houden.

Er zal vandaag, 19 mei geen persconferentie gehouden worden. Het Commissariaat blijft de pers doorlopend informeren over nieuwe mogelijke gevallen in ons land via persberichten en zal onmiddellijk een persconferentie beleggen indien een positief geval gevonden wordt. Het uur van deze persconferentie wordt in dat geval via een persbericht meegedeeld.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel