Gemeente Hoogeveen

19-5-2009
Groen licht voor uitvoering zuidoosthoek stadscentrum

Het college van B&W vraagt de gemeenteraad, om naast de al gereserveerde middelen, een extra bedrag van 5,4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het zuidoostelijke deel van het stadscentrum van Hoogeveen: een ambitieuze en grootschalige ontwikkeling die doorloopt tot 2016.

De totale investering voor dit gebied - herontwikkeling van het Kaapplein, Stoekeplein, Park Dwingeland en Beukemaplein - bedraagt ¤ 74,5 miljoen. Hiervan wordt ongeveer ¤ 23,7 miljoen door de gemeente bijgedragen, ¤ 6,35 miljoen door de provincie Drenthe en ¤ 44,4 miljoen wordt door particulieren geïnvesteerd.

Start op het Kaapplein
De ontwikkeling van de zuidoosthoek van het stadscentrum wordt in fasen uitgevoerd. Het project 'De Kaap' is het eerste uitvoeringsproject. In dit gebied wordt een parkeergarage gerealiseerd voor 500 auto's, gecombineerd met de realisatie van woningen, appartementen en een gedeelte van de nieuwbouw van het Jannes van der Sleedenhuis. In 2010 start de bouw van de parkeergarage op 'De Kaap'. In 2013 moet het totale deelproject 'De Kaap'gerealiseerd zijn.

Het Haagje en het Kruis worden in 2012 ontwikkeld, vervolgens wordt het gebied aan de overzijde van de Jonkheer de Jongestraat opgepakt: sloop van de scholen, aanpak Stoekeplein, slopen van bebouwing en vergroting van Park Dwingeland. Na de ingebruikname van de parkeergarage wordt het Beukemaplein bebouwd. In 2016 moet dit toonaangevende project in het stadscentrum van Hoogeveen afgerond zijn.

Haalbaarheid plannen De Kaap
De haalbaarheid van de plannen rondom De Kaap wordt momenteel verder onderzocht door de gemeente, Woonconcept en Mooiland Vitalis. Op korte termijn hopen de gemeente en Woonconcept in dit traject een intentieovereenkomst te kunnen sluiten, waarin de eerste zaken tussen de partijen worden geregeld. Daarna worden de plannen en de planning van het project verder uitgewerkt en worden omwonenden en overige belanghebbenden nader geinformeerd.

Afzender: College van B&W