Flink meer werklozen

Amsterdam, 19 mei 2009

Consumenten zien het aantal werklozen toenemen. De economie krimpt nog steeds flink en dat is slecht nieuws voor de arbeidsmarkt. De werkloosheid gaat meer dan verdubbelen, van 350.000 nu tot meer dan 800.000 eind 2010.

Het aantal werklozen neemt toe. De respondenten op de ING Vraag van vandaag zien ook deze maand meer werklozen om zich heen. Van de 62.200 respondenten heeft ruim vier op de tien (43%) het aantal werklozen om zich heen zien stijgen. Een even grote groep (43%) merkt geen verandering. Per saldo worden de gepeilde bezoekers al meer dan een jaar lang elke maand negatiever over de werkloosheid (zie bijvoorbeeld het artikel Aantal werklozen stijgt verder van 24 april).

Eind 2009: ruim 500.000 mensen op zoek naar werk

Het pessimisme over het aantal werklozen heeft te maken met de economie. Die krimpt al vier kwartalen op een rij en dat betekent dat er minder werk te doen is. Morgen komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met nieuwe werkloosheidscijfers over februari tot en met april. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de werkloosheid verder zal zijn opgelopen naar 4,4%. Dat komt overeen met ongeveer 350.000 werklozen. Helaas blijft het daar niet bij. Aan het einde van dit jaar zullen als gevolg van de huidige recessie ruim 500.000 mensen werkloos zijn.

Economie herstelt eerder dan arbeidsmarkt

Na elke economische dip volgt economisch herstel. Wij verwachten dat de economie tot en met het eerste kwartaal van 2010 nog zal krimpen. Daarna krabbelt de economie weer op en zullen we elk kwartaal weer groeicijfers zien ten opzichte van het kwartaal ervoor. Op de arbeidsmarkt laat het herstel langer op zich wachten. De economie groeit volgend jaar nog onvoldoende om de toename van de werkloosheid te keren. Als gevolg van de recessie zullen er eind 2010 bijna 800.000 mensen op zoek zijn naar een baan. Wel neemt in de tweede helft van het jaar het verlies van het aantal banen af. Tegen die tijd zal de vraag naar tijdelijke krachten weer zijn aangetrokken. Traditioneel is dat een eerste teken van een aantrekkende arbeidsmarkt.

© 2009 ING Economisch Bureau