Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 19 mei 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 12 mei 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

09.7804 Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord jaarstukken 2008 Bruinooge
Probleemstelling:
Het Algemeen Bestuur (AB) van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord (VR-NHN), waarin alle 26 gemeenten, via hun burgemeester zijn vertegenwoordigd, heeft op 3 april jl. de ontwerpjaarstukken 2008 aan de gemeenten aangeboden. In achterliggende stukken wordt ingegaan op de genoemde financiële onderwerpen.

Besluit:
In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel `Jaarstukken 2008 van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord'.

09.7807 Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord begroting 2010 Bruinooge
Probleemstelling:
Het Algemeen Bestuur (AB) van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord (VR-NHN), waarin alle 26 gemeenten, via hun burgemeester zijn vertegenwoordigd, heeft op 3 april jl. de ontwerp begroting 2010 van de Veiligheidsregio NHN aan de gemeenten aangeboden.
Volgens de gemeenschappelijke regeling dient de begroting te worden vastgesteld voor 1 juli as.
De tijd voor de deelnemende gemeenten om de begroting te agenderen en hun zienswijze bekend te maken voor behandeling in de raadsvergadering is 12 weken (conform de Gemeenschappelijke regeling VR-NHN) alvorens de stukken worden vastgesteld in het AB van de VR-NHN.
In achterliggende stukken wordt ingegaan op de genoemde financiële onderwerpen.


1

Besluit:
In te stemmen met bijgaand raadsvoorstel `Begroting 2010 van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord'.

09.7208 Jaarverslag Centrum voor Internationale Samenwerking (COS) Bruinooge
Probleemstelling:
Aanbieding jaarverslag 2008 en financieel verslag 2008 van het Centrum voor Internationale Samenwerking.

Besluit:

- Kennis te nemen van het jaarverslag 2008 en het financieel verslag 2008 van het Centrum voor Internationale Samenwerking;

- Deze stukken ter kennisneming te brengen van de commissie bestuur en middelen.

09.7212 Aanwijzen stemlokalen
Bruinooge
Probleemstelling:
Stemlokalen dienen op grond van artikel J4 Kieswet te worden aangewezen door het college van Burgemeester en Wethouders.

Besluit:
De in de toelichting genoemde stemlokalen aan te wijzen voor de verkiezing van de leden van het Europese Parlement op 4 juni 2009.

09.7108 Renovatie buitenkleedkamers Hoornse Vaart Meijer
Probleemstelling:
In het verdeelplan renteopbrengsten resterende CAI gelden (4okt. 2007, raadsbijlage 144) is een bedrag van 150.000,- opgenomen voor het opknappen van kleedkamers op het buitenterrein (jaarschijf 2009).

Besluit:
Instemmen met bijgevoegd concept raadsvoorstel.

09.7967 Evaluatie Uitstallingenbeleid
Binnendijk
Probleemstelling:
Naar aanleiding van het project Schone stad is de nota "Hervatting handhaving Uitstallingenbeleid" opgesteld waarmee het college van Burgemeester en Wethouders van Alkmaar op 14 februari 2006 heeft ingestemd. In deze nota bevestigt het college het vigerende beleid en stemt zij in met het opnieuw verlenen van vergunningen, het aanscherpen van de handhaving en verlenging van de vergunningtermijn van twee naar vijf jaar. Inmiddels is de geldigheidsduur van uitstallingvergunningen, in het kader van administratieve lastenverlichting en deregulering, per oktober 2008 omgezet van vijf jaar naar een onbeperkte geldigheidsduur.


2

Er wordt al weer twee jaar intensief gewerkt aan de uitvoering en handhaving van het Uitstallingenbeleid. In de Evaluatie Uitstallingenbeleid wordt nader ingegaan op de resultaten en wordt een drietal voorstellen gedaan. De FOCA kan zich vinden in de evaluatie en steunt de voorstellen.

Besluit:

1. Kennis te nemen van de evaluatie Uitstallingenbeleid;
2. In te stemmen met het voorstel om de maximale geveldiepte in de binnenstad te verruimen naar 0,80 meter;

3. In te stemmen met het voorstel om het Uitstallingenbeleid te completeren met de buitengebieden en een maximale geveldiepte toe te staan van 1,00 meter;
4. Aan de Raad voor te stellen om in het kader van de vaststelling van de Verordening precariobelasting 2010 een apart uitstallingtarief vast te stellen.

09.6790 Kapvergunning voor een esdoorn ø 40cm naast Popelmanslaan 17 Binnendijk
Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van een esdoorn ø40cm naast Popelmanslaan 17.

09.7742 Actualiseren verordening startersleningen Alsemgeest
Probleemstelling:
De gemeente heeft al enkele jaren een regeling voor Startersleningen. Deze regeling kan efficiënter worden als de gemeente gebruik maakt van de mogelijkheid dat het ministerie van VROM de helft van de kosten vergoedt. Met hetzelfde budget kunnen dan 2x zoveel startersleningen worden afgegeven. Voorwaarde is wel dat de gemeente de VROM model-verordening hanteert. De bestaande verordening is daarom omgezet naar dit model.
Voor een uitgebreide toelichting wordt verwezen naar het raadsvoorstel.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgevoegd raadsvoorstel over de vaststelling van de "Verordening VROM Startersleningen Alkmaar 2009".

2. Na het besluit van de raad tot vaststelling, de verordening op de gebruikelijke wijze bekend te maken.

09.7741 Voortgang wonen boven winkels
Alsemgeest
Probleemstelling:
Wonen boven winkels heeft in Alkmaar al enkele jaren grote belangstelling van het gemeentebestuur. In bijgaande brief aan de raad is een verslag opgenomen van de inzet in de afgelopen jaren en wordt ingegaan op de voornemens voor acties de komende tijd. Belangrijk element hierin is dat de gemeente de inzet op Wonen boven winkels de komende jaren anders wil aanpakken door samen met enkele andere partijen actief te gaan opereren. Daarvoor wordt binnenkort een "vehikel" opgezet: een
3

soort werkmaatschappij. Een toelichting staat op de laatste pagina van de brief aan de raad.

Besluit:
e raad via bijgevoegde brief met bijlagen te informeren over de voortgang bij Wonen D
boven winkels.

09.7608 Vragen van de heer Kloos, namens OPA, de heer Delahaye namens de SP Van Dam en mevrouw De Bont, namens de fractie VVD inzake rapport Kwaliteit Programmabegroting van de rekenkamercommissie

Probleemstelling:
Op 24 maart mocht de raad van de Rekenkamercommissie een evaluatie ontvangen Inzake de kwaliteit van de programmabegroting. Naar aanleiding van deze evaluatie zijn raadsvragen gesteld.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.7224 Treasurystatuut 2009
Van Dam
Probleemstelling:
In de "Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Alkmaar" is in artikel 13 bepaald dat u de gemeenteraad minimaal éénmaal in de vier jaar een geactualiseerd Treasurystatuut aanbiedt.

Besluit:

1. In te stemmen met het beleidsdeel Treasurystatuut 2009 en dit statuut ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden.

2. Het beheersdeel Treasurystatuut vast te stellen en dit de raad ter inzage aan te bieden.

09.5268 (Door)startnotitie De Mare
Van Dam
Probleemstelling:
Het doel van de (door-)startnotitie is om de opdracht te formuleren voor de komende planfase van het fysieke programma van de Mare aan de hand van realistische en haalbare resultaten en producten. Om te komen tot deze resultaten zijn de verschillende verantwoordelijkheden benoemd. Door de startnotitie weet iedereen die bij het programma betrokken is wat zijn/ haar rol is. Het betreft hier een notitie ten behoeve van de interne organisatie bij de gemeente, welke uiteraard wel de basis vormt in de samenwerking met andere partijen.

Besluit:
In te stemmen met de (door)startnotitie De Mare.


4

---- --