Algemene Rekenkamer

Rapport bij het jaarverslag 2008 van het Ministerie van Financiën

Ministerie van Financiën

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2008

Onrechtmatigheid kredietcrisis, geen bezwaar Algemene Rekenkamer 16 % van de uitgaven van de rijksoverheid in 2008 zijn gedaan in het kader van maatregelen in verband met de kredietcrisis. Bij de uitgaven voor de verwerving van Fortis/ABN AMRO (EUR 23,3 miljard) is de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure bij de Tweede Kamer (een waarborg dat het budgetrecht van het parlement wordt gerespecteerd) niet gevolgd. Deze verwerving was een van de maatregelen gedurende de kredietcrisis. De Algemene Rekenkamer heeft overwogen om tegen de onrechtmatigheid bezwaar te maken. Bij bezwaar zou de minister uiteindelijk een wetsvoorstel over de gang van zaken moeten indienen om toestemming te verkrijgen om door te kunnen gaan. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden, omdat de Staten-Generaal al ingestemd heeft met de gang van zaken en omdat de minister de onrechtmatigheid zelf in zijn jaarverslag beschrijft, heeft de Algemene Rekenkamer afgezien van het maken van bezwaar. Wel plaatst de Algemene Rekenkamer een kanttekening bij het goedkeuren van de Rijksrekening 2008 (zie persbericht Rijk Verantwoord).
De Algemene Rekenkamer vindt de verantwoording door dit ministerie van de maatregelen die in de laatste maanden van 2008 vanwege de kredietcrisis zijn getroffen van voldoende kwaliteit. De toelichting is toereikend.
Het ministerie heeft adequaat gereageerd op de onverwachte kredietcrisis en de regels naar vermogen nageleefd. De organisatie is snel op de nieuwe situatie aangepast. Beheer en toezicht zullen wel verder aangepast moeten worden. De rollen van aandeelhouder, toezichthouder en beleidsmaker dienen daarbij goed onderscheiden te worden.
De Algemene Rekenkamer publiceert als achtergronddocument een overzicht van kredietcrisismaatregelen 2008/2009 voor financiële instellingen van Financiën.

Bezwaaronderzoek naar bedrijfsvoering Belastingdienst wordt verlengd In 2008 heeft de Algemene Rekenkamer naar aanleiding van diverse problemen in de bedrijfsvoering bij de Belastingdienst een bezwaaronderzoek uitgevoerd. In 2007 en de eerste helft van 2008 waren de ambities van deze dienst voor het ontwerpen en onderhouden van de informatievoorziening niet goed in balans met de beschikbare menskracht, middelen en tijd. De aansturing op concernniveau en de cultuur binnen de Belastingdienst spelen hierbij parten. Ook speelt politieke druk een rol om snel met hulp van ICT oplossingen te hebben voor bijvoorbeeld de toeslagen. De dienst erkent de problemen en is bezig met verbeteringen. Het voorkomen van fouten heeft nog niet de benodigde aandacht; de cultuur binnen de Belastingdienst is sterk gericht op het herstellen van fouten. De Algemene Rekenkamer is positief over de eerste stappen en heeft besloten het bezwaaronderzoek met een jaar te verlengen om de ontwikkelingen bij de Belastingdienst nauwgezet te kunnen volgen.

Bij de Belastingdienst is een aantal van de onvolkomenheden in de bedrijfsvoering uit 2007 opgelost, maar hebben zich in 2008 ook nieuwe voorgedaan (toezicht op
dividendbelasting en toegangsbeveiliging belastingregio's). De Algemene Rekenkamer beveelt aan te bezien of de verklaringen voor de onvolkomenheden aansluiten op die uit het bezwaaronderzoek. De problemen met het uitkeren van huur-, zorg- en kinder(opvang)toeslagen doen zich in zekere mate ook in 2008 nog voor, al is de situatie verbeterd ten opzichte van het jaar daarvoor.
Het Ministerie van Financiën heeft besloten een nieuw, vervangend toeslagensysteem niet in 2009 maar pas in 2010 in te voeren. Het beheer van de toeslagen acht de Rekenkamer nog steeds een onvolkomenheid vanwege de fouten en onzekerheden met rechtmatige uitbetalingen. Die lagen over 2008 met EUR 285,3 miljoen hoger dan over het jaar daarvoor. Dat kwam met name vanwege de afwikkeling van oude toeslagen uit 2006. De personele uitgaven van het kantoor Toeslagen van de Belastingdienst waren in 2008 EUR 65 miljoen. Daarvan was 43 % (EUR28 miljoen) voor uitzendkrachten die veelal ingezet moesten worden vanwege diverse automatiseringsproblemen. De Algemene Rekenkamer heeft totaal zes onvolkomenheden over 2008 bij het Ministerie van Financiën (inclusief die bij de Belastingdienst) gesignaleerd. De informatie over de bedrijfsvoering in het jaarverslag van het ministerie voldoet aan de wettelijke eisen.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 19 mei 2009