Algemene Rekenkamer

Rapport bij het jaarverslag 2008 van het Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2008

Perspectief op beter beheer ministerie; bezwaaronderzoek niet verlengd

In 2008 zijn belangrijke eerste stappen gezet om de hardnekkige problemen in het financieel en materieelbeheer bij het Ministerie van Defensie op te lossen. De aanpak die het ministerie in 2008 heeft ontwikkeld biedt goede perspectieven, zeker omdat daarin veel aandacht wordt geschonken aan het scheppen van een cultuur waarin het belang voor goed beheer en de noodzakelijke randvoorwaarden (gedragsverandering, betere communicatie) een plaats krijgen. Voor het financieel en materieelbeheer zijn meerjarige verbeterplannen opgesteld om het beheer op termijn op orde te brengen en te houden. Deze positieve ontwikkeling is voor de Algemene Rekenkamer reden het twee jaar lopende bezwaaronderzoek af te sluiten. Voor het komend jaar zijn afspraken gemaakt over de voortgang die Defensie begin 2010 moet hebben bereikt. Afhankelijk van deze voortgang overweegt de Algemene Rekenkamer volgend jaar opnieuw of er bezwaar gemaakt moet worden. In reactie stelt de minister van Defensie de aanbevelingen voor 2010 van de Algemene Rekenkamer ter harte te nemen en maandelijks de voortgang te melden.

Eerste verbeteringen in 2008 zichtbaar
In 2008 is vooral het financieel beheer bij Defensie verbeterd, het meest bij de commando's zeestrijdkrachten, landstrijdkrachten en Koninklijke Marechaussee. Wel vraagt vooral het juist naleven van de Europese aanbestedingsregels nog de nodige actie. In zijn reactie zegt de minister van Defensie maatregelen toe die in 2009 tot verdere verbetering zullen leiden, al zullen die nog niet bewerkstelligen dat het financieel beheer dan al volledig op orde is. In het materieelbeheer (zoals wapens, munitie en cryptoapparatuur) zijn de verbeteringen in 2008 minder groot. Het in 2008 opgestelde meerjarige verbeterplan moet hierin vanaf 2009 verandering gaan brengen. Verbeterd beheer is ook van belang om het militair materieel vanaf 2010 op ordelijke wijze uit Afghanistan terug te halen. Met ingang van maart 2009 heeft Defensie daar enkele extra materieelbeheerders ingezet.
De prioriteit die bij het verbeteren van het financieel en materieelbeheer wordt gelegd is terecht, maar mag niet ten koste gaan van de rest van de bedrijfsvoering. Zo heeft de invoering van een nieuw financieel administratiesysteem geleid tot nieuwe onvolkomenheden. Professioneel risicomanagement is nodig, juist ook omdat de komende jaren nieuwe omvangrijke automatiseringsprogramma's worden uitgevoerd. De Algemene Rekenkamer stelt 22 onvolkomenheden bij Defensie vast, waarvan 21 in het financieel en materieelbeheer (de 22e is kwaliteit onderhoud computerruimtes bij agentschap voor informatievoorziening).

Beleidsinformatie kan nog beter
De minister van Defensie levert met het jaarverslag over 2008 meer informatie over gerealiseerde prestaties en activiteiten (bijvoorbeeld: voor EUR 91 miljoen verkoopcontracten voor overtollig defensiematerieel). Die informatie kan verder verbeteren als de prestaties worden afgezet tegen de voornemens uit de begroting.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 19 mei 2009