Algemene Rekenkamer

Rapport bij het jaarverslag 2008 van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2008

Cultuurprobleem ten grondslag aan ernstige onvolkomenheid De Algemene Rekenkamer maakt zich al lange tijd zorgen over de bedrijfsvoering van het Ministerie van VROM. In de financiële functie van het ministerie bestaan hardnekkige problemen (vanaf 2004 geconstateerd). Interne procedures worden bijvoorbeeld niet nageleefd en het financieel bewustzijn wordt niet overal binnen het ministerie voldoende gevoeld. Dit is een cultuurprobleem in de gehele organisatie. Het ministerie heeft in 2008 verbetermaatregelen ingezet op zowel de financiële functie als de totstandkoming van de jaarverantwoording maar deze zijn nog niet volledig gerealiseerd. Om het financieel beheer structureel te verbeteren, is het belangrijk dat het ministerie een realistisch tijdpad hanteert en bewaakt. De Algemene Rekenkamer kwalificeert door de hardnekkige problemen de financiële functie van het Ministerie van VROM als een ernstige onvolkomenheid. Het niet naleven van interne procedures heeft daarnaast geleid tot een overschrijding in de rechtmatigheid op verantwoordingsniveau.
De onvolkomenheid uit 2007 in het financieel beheer van de lokale maatregelen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) blijft staan. De Algemene Rekenkamer kan niet beoordelen of de toekenning van subsidies voor het NSL in 2008 ordelijk en controleerbaar is verlopen, zoals toegezegd door de minister van VROM, omdat de toekenningen zijn doorgeschoven naar 2009. Onzorgvuldige opzet en uitvoering van het NSL brengen risico's met zich mee voor de uiteindelijke afrekening.

Jaarverslag: tolerantiegrens financiële informatie overschreden Het jaarverslag van VROM voldoet grotendeels aan de wettelijke eisen. Het totaal van de rechtmatigheidsfouten overschrijdt in 2008 echter de tolerantiegrens die voor het jaarverslag geldt. Een van de rechtmatigheidsfouten betreft EUR 26 miljoen verantwoord op artikel 6: het verminderen van risico's van stoffen, afval, stralingen en genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Bij de toekenning van subsidies heeft het ministerie niet gezorgd voor voldoende wettelijke grondslag.

Kamer kan niet zien of beoogde doelen en prestaties zijn gerealiseerd Het Ministerie van VROM neemt vanaf 2008 deel aan een meerjarig experiment om meer bruikbare beleidsinformatie te verstrekken. Een gevolg van het experiment is dat de Tweede Kamer in de verantwoording niet meer kan zien of alle in de begroting beoogde doelen en prestaties zijn gerealiseerd. De relatie tussen doelen, prestaties en middelen is moeilijk te leggen. Zo wordt in het beleidsverslag - waarin de minister zich verantwoordt over voortgang van kabinets- en departementspecifieke prioriteiten - slechts 2% van de uitgaven afgedekt.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 19 mei 2009