Algemene Rekenkamer

Rapport bij het jaarverslag 2008 van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2008

Jaarverslag voldoet, bedrijfsvoering verbeterd, toch 5 onvolkomenheden

De Algemene Rekenkamer constateert dat het jaarverslag voldoet aan de wettelijk gestelde eisen. De bedrijfsvoering van het ministerie is in 2008 verbeterd. Met name op het gebied van het contractbeheer en het materieelbeheer constateert de Algemene Rekenkamer een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar. Desalniettemin blijft er sprake van vijf onvolkomenheden in de bedrijfsvoering van het ministerie.
Eén van de onvolkomenheden is het ontvangstenbeheer bij Rijkswaterstaat. Het risico bestaat dat Rijkswaterstaat niet wordt betaald voor meerwerk dat zij in opdracht van gemeenten en provincies uitvoert. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het op verzoek van provincie of gemeente aanleggen van een extra afslag van een weg. Het in rekening brengen van dit meerwerk is door Rijkswaterstaat namelijk niet gestandaardiseerd in een regulier proces. In 2008 was het belang van deze overige ontvangsten EUR 64 miljoen op een totaal van EUR 110 miljoen aan ontvangsten.

Compensatiebetaling erfpacht aanleg Tweede Maasvlakte De Europese Commissie heeft in 2007 besloten geen bezwaar te maken tegen de bijdrage van de Nederlandse Staat aan het Project Ontwikkeling Mainport Rotterdam. Een belangrijke voorwaarde hiervoor was, dat het havenbedrijf een marktconforme prijs betaalt voor de pacht van de grond waarop de tweede Maasvlakte wordt aangelegd. De Algemene Rekenkamer constateert dat het havenbedrijf een marktconforme erfpacht van EUR 16 miljoen heeft betaald, maar ook dat het havenbedrijf via het infrastructuurfonds van het ministerie van Verkeer en Waterstaat is gecompenseerd voor dit bedrag. Dit is mogelijk staatssteun. In het rapport bij het jaarverslag van het Ministerie van Financiën constateert de Algemene Rekenkamer dat de gemeente Rotterdam, als pachter van de zeebodem, EUR 16 miljoen heeft betaald aan het Ministerie van Financiën. Dit ministerie heeft het geld vervolgens doorbetaald aan het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat meent echter, dat het niet nodig was de compensatie aan de Europese Commissie te melden. Volgens het ministerie is de compensatiebetaling van EUR 16 miljoen slechts een marginale verhoging van de rijksbijdrage. Bovendien heeft het Ministerie de uitwerkingsovereenkomst landaanwinning met daarin de mogelijke compensatie al bij de aanvraag aan de Europese Commissie voorgelegd.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 19 mei 2009