Algemene Rekenkamer

Rapport bij het jaarverslag 2008 van het Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2008

Twee onvolkomenheden: administratie SenterNovem en contractbeheer Het Jaarverslag 2008 van het Ministerie van Economische Zaken voldoet aan de wettelijke eisen. Ook de verslaggeving over de bedrijfsvoering voldoet. Er zijn twee onvolkomenheden in de bedrijfsvoering. SenterNovem is een agentschap van EZ voor kennisontwikkeling en innovatie dat in 2008 vooral voor de Ministeries van EZ en VROM EUR 2,4 miljard uitzet bij bedrijven, instellingen en particulieren. Omdat de financiële administraties van SenterNovem en het ministerie vanwege een al jaren bekend technisch probleem niet op elkaar aansluiten en het financieel beheer bij het agentschap tekortschiet, bestempelt de Algemene Rekenkamer dit als een onvolkomenheid. Voor EUR 31,6 miljoen is aan fouten en onzekerheden geconstateerd. Bij SenterNovem is er ook onvoldoende zicht op de debiteuren. Het belang van een goede administratie zal verder toenemen vanwege de groei van SenterNovem en voorziene fusie met het Octrooicentrum Nederland en de Economische Voorlichtingdienst (EVD).
De minister van EZ zegt in reactie op dit rapport verbeteringen toe. De tweede onvolkomenheid zit bij het financieel beheer van het Ministerie van EZ. Het beheer van contracten is verdeeld over enkele dienstonderdelen, waardoor onduidelijk is wie voor wat verantwoordelijk is. Hierdoor zijn in 2007 en 2008 sommige contracten niet tijdig verlengd of bleef juridisch advies achterwege en zijn contracten in strijd met de Europese aanbestedingsregels afgesloten. In 2008 zijn in acht gevallen (totaal ruim EUR 1,4 miljoen) de aanbestedingsregels niet nageleefd, waarvan zeven bij de directie Facilitair Management. Ook de factuurcontrole is ontoereikend. Het ministerie heeft hierdoor in 2008 mogelijk onterecht facturen betaald.

In reactie zegt de minister toe scherper op contractbeheer en factuurcontrole te gaan letten.

Beter toezicht op besteding EU-subsidies regionale ontwikkeling Een positieve ontwikkeling ziet de Algemene Rekenkamer bij het toezicht op de EFRO-programma's. Het financieel beheer voor deze Europese subsidie voor regionale ontwikkeling kenschetste de Rekenkamer vorig jaar nog als een onvolkomenheid (zie ook persbericht bij Rapport over de Nederlandse EU-lidstaatverklaring).

Beleidsinformatie toont verband tussen inzet en resultaten De beleidsinformatie bij EZ verbetert. Informatie in de begroting 2009 van het ministerie is beter beschikbaar, wat volgend jaar positief kan doorwerken in het jaarverslag.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 19 mei 2009