Algemene Rekenkamer

Rapport bij het jaarverslag 2008 van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2008

Financiële informatie voldoet, maar is moeizaam tot stand gekomen De financiële informatie in het Jaarverslag van het Ministerie van SZW voldoet aan de door de wet gestelde eisen. Wel is de totstandkoming moeizaam verlopen, omdat veel cijfers nog in een laat stadium gecorrigeerd zijn. De auditdienst heeft bij de controle voor het opstellen van het jaarverslag nog 57 correcties op de cijfers voorgesteld met een totale absolute waarde van circa EUR 344 miljoen (in 2007: 44 correcties ter waarde van 843 miljoen). De meeste fouten hadden eerder gesignaleerd en gecorrigeerd kunnen worden. De Algemene Rekenkamer concludeert dat bij het ministerie de interne controle op de financiële administratie onvoldoende gefunctioneerd heeft.

Bedrijfsvoering verbeterd, administratieve onzorgvuldigheid blijft De bedrijfsvoering van het Ministerie van SZW is op onderdelen verbeterd׃ van de vijf onvolkomenheden uit 2007 zijn er twee opgelost. Onvolkomenheden blijven bestaan in de financiële administratie, het contractbeheer en het subsidiebeheer. De Algemene Rekenkamer constateert een gebrek aan administratieve zorgvuldigheid. Het ministerie voert administratieve handelingen te laat of niet goed uit, waardoor de dossiers niet volledig zijn en de (financiële) administratie niet juist is. De gevolgen voor burgers en bedrijven zijn gelukkig beperkt.
Het ministerie is te veel afhankelijk van de eindejaarscontrole van zijn auditdienst om goed zicht te krijgen op kwaliteit van de bedrijfsvoering. Gedurende het jaar heeft het ministerie er onvoldoende zicht op of verbeteringen in de bedrijfsvoering het beoogde effect hebben. De Algemene Rekenkamer beveelt aan om de kwaliteit van de administratieve processen te verbeteren en om vaker tussentijds onderzoek te doen naar de bedrijfsvoering.

Te weinig inzicht in doelmatigheid re-integratie en effectiviteit handhaving
Het jaarverslag biedt de Tweede Kamer nog niet voldoende inzicht in de doelmatigheid van re-integratie van werklozen, arbeidsgehandicapten en bijstandsgerechtigden naar werk. Er valt namelijk geen relatie te leggen tussen de kosten, prestaties en effecten. UWV en gemeenten hebben in 2008 circa EUR 2,2 miljard aan re-integratieactiviteiten besteed. De Algemene Rekenkamer beveelt de minister aan om de samenhang tussen de kosten van re-integratie en de resultaten die dat oplevert beter inzichtelijk te maken.
Het is voor de Tweede Kamer niet goed mogelijk om te beoordelen of het handhavingsbeleid van het ministerie effectief is geweest. Dit komt doordat het jaarverslag nog geen nalevingsniveau's bevat. Dit zijn gegevens over de mate waarin burgers en bedrijven belangrijke verplichtingen op het terrein van sociale zekerheid en de arbeidsmarkt naleven. Een voorbeeld hiervan is de mate waarin uitkeringsgerechtigden de verplichting naleven om inkomsten uit arbeid te melden bij de uitkeringsinstantie.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 19 mei 2009