Algemene Rekenkamer

Rapport bij het jaarverslag 2008 van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2008

Problemen in subsidiebeheer van het Ministerie van VWS nog niet opgelost
De bedrijfsvoering van het Ministerie van VWS is voor een groot deel onder controle, maar de werking van het subsidiebeheer (totale uitgaven in 2008 EUR 1,8 miljard) is nauwelijks verbeterd. Het subsidiebeheer is een onvolkomenheid sinds 1999. Het ministerie heeft de verbetermaatregelen (uit 2005) verder ontwikkeld en uitgevoerd, maar deze hebben ook in 2008 niet het gewenste effect gehad. De huidige problemen hebben onder andere betrekking op te hoge of te vroege bevoorschotting, het ontbreken van een wettelijke grondslag voor subsidiëring en de onvoldoende (zichtbare) onderbouwing van de subsidievaststelling. De Algemene Rekenkamer vindt het van belang dat er voldoende capaciteit is in de interne controlefunctie, de werking van het subsidiebeheer intensief wordt beheerst en de oorzaken van de problemen gericht aangepakt worden.

Subsidie academische functie; ca. 1,2 miljard onrechtmatig verantwoord

Op grond van de Subsidieregeling academische functie heeft de minister subsidie toegekend aan ziekenhuizen met een academische functie. De subsidie is bedoeld voor het uitvoeren van topreferente zorg en innovatie en ontwikkeling van vormen van diagnostiek en behandeling. De subsidieverplichtingen van ca 1,2 miljard zijn onrechtmatig omdat de minister deze niet in zijn begroting en jaarrekening heeft opgenomen. De minister vindt het bedrag premiegeld en verantwoordt dit als beleidsinformatie in het Financieel Beeld Zorg in het jaarverslag. Vanaf 2010 zal het rechtmatigheidprobleem worden opgelost, conform afspraken tussen de Ministeries van Financiën en van VWS. De onrechtmatigheid leidt er wel toe dat de tolerantiegrens voor de financiële informatie in het jaarverslag als geheel wordt overschreden. Met uitzondering van deze onrechtmatigheid voldoet het jaarverslag van het Ministerie van VWS aan de wettelijke vereisten.

Beleidsverslag verbeterd; risico bij regeling waardering mantelzorgers

De kwaliteit van het beleidsverslag van het Ministerie van VWS is verbeterd ten opzichte van 2007. De kabinetsdoelstellingen en de beleidsconclusies hebben hierin een prominentere plaats gekregen. Een van deze doelstellingen heeft betrekking op het aantal mantelzorgers. De regeling waardering mantelzorgers is verruimd omdat in 2007 en 2008 meer dan de helft van het totaalbudget (2008: EUR 65 miljoen) niet werd benut. Iedere AWBZ-gerechtigde met een indicatie van 12 maanden en langer kan na de verruiming voor een mantelzorger een 'compliment' (ca. EUR 250 in 2008) aanvragen. Er vindt geen controle plaats of de mantelzorg is verleend. Er is dus een risico op misbruik en oneigenlijk gebruik bij de regeling, omdat betaling kan plaatsvinden zonder dat de mantelzorg is geleverd.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 19 mei 2009