Algemene Rekenkamer

Rapport bij het jaarverslag 2008 van Wonen, Wijken en Integratie

Wonen, Wijken en Integratie

Dit persbericht is een bijlage bij het persbericht Rijk Verantwoord 2008

Stagnatie inburgering: voorschot schadevergoeding niet rechtmatig Het jaarverslag van WWI voldoet grotendeels aan de wettelijke eisen. Onrechtmatigheden overschrijden echter de tolerantiegrens van de financiële informatie in het jaarverslag als geheel. Een van de onrechtmatigheden betreft artikel 4, dat gericht is op de integratie van minderheden. De instroom van inburgeraars voor inburgeringscursussen is in 2007 gestagneerd. Hierdoor hebben de aanbieders van de cursussen exploitatieverlies geleden. De minister voor WWI heeft in 2008 toegezegd om één derde deel van dit verlies voor zijn rekening te nemen. De juridische verplichting voor deze schadevergoeding is niet juist. Hierdoor is EUR 11,8 miljoen onrechtmatig verstrekt. De Algemene Rekenkamer vindt daarnaast de procedure om deze schadevergoeding toe te kennen te summier geregeld en beschreven. Gemeenten moeten bijvoorbeeld de hoogte van het exploitatieverlies verifiëren, maar hoe zij dat moeten doen is niet aangegeven door de minister.

Onvolkomenheden VROM werken door bij WWI
De Algemene Rekenkamer heeft in 2008 geen onvolkomenheden geconstateerd in het financieel beheer bij WWI. Maar bij het Ministerie van VROM constateren wij al lange tijd een aantal onvolkomenheden in de bedrijfsvoering. Omdat WWI onderdeel is van het Ministerie van VROM werken deze onvolkomenheden ook door in het financieel beheer van het programmageld bij WWI.

Risico's voor tijdigheid en validiteit cijfers over inburgering De Algemene Rekenkamer constateert dat er risico's zijn voor de tijdigheid en de validiteit van de beleidsinformatie in artikel 4 (integratie van minderheden). Inburgeraars moeten een inburgeringsexamen afleggen. De informatie over het aantal afgelegde examens (beoogd: 42.000) en het aantal geslaagden (beoogd: 28.000) is in 2008 niet in alle gevallen tijdig en betrouwbaar. Daarnaast bestaan er risico's voor de zorgvuldige registratie van prestaties over duale inburgeringstrajecten (bijv. inburgeren gecombineerd met stage of een baan). Het begrip duaal traject wordt namelijk op verschillende manieren geïnterpreteerd. Gemeenten hebben baat bij een brede formulering van het begrip duaal traject, want zij ontvangen EUR 1000 per gerealiseerd traject.

Relatie tussen doelen, prestaties, middelen is moeilijk te leggen WWI neemt deel aan het meerjarig experiment voor beter bruikbare beleidsinformatie voor de Tweede Kamer. Een gevolg van het experiment is dat de Tweede Kamer in de verantwoording niet meer kan zien of alle in de begroting doelen en prestaties zijn gerealiseerd. De relatie tussen doelen, prestaties en middelen is moeilijk te leggen. Zo wordt in het beleidsverslag - waarin de minister zich verantwoord over voortgang van kabinetsprioriteiten - in totaal 12,7% van de uitgaven afgedekt.

Persbericht Algemene Rekenkamer, 19 mei 2009