Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans blij met onderzoek "Europese Verkenning"

19 mei 2009 | "Het stelt me gerust dat Nederlanders ook zien dat de EU ons in deze tijden helpt onze belangen veilig te stellen," dat zei staatssecretaris Timmermans over `Europese Verkenning 7: Europese Strategie'. Hij ontving het onderzoek vandaag uit handen van adjunct-directeur Rob Bijl van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Timmermans (Europese Zaken) prees het onderzoek omdat het een realistische kijk geeft op hoe Nederlanders Europa zien. "Zeker, we leven in een tijd van grote veranderingen. Maar ik stel vast dat Europa in staat is goed met die veranderingen om te gaan, zoals dat ook gebeurde bij eerdere grote veranderingen zoals de val van de Muur in 1989."

De zevende Europese Verkenning richt zich op twee onderwerpen. Traditiegetrouw richt het eerste deel zich op de publieke meningsvorming en opvattingen over Europa. Het tweede deel is een studie naar migratie en macht in 2030. Dit gebeurt aan de hand van essays over de arbeidsmarkt, investeringsfondsen van overheden uit Azië en het Midden Oosten en energievoorzieningszekerheid.

Timmermans benadrukt het belang van deze toekomstverkenning. "De regering en de Kamer willen een open debat voeren over de toekomst van de EU. Dit rapport levert daar een belangrijke bijdrage aan. Het helpt ons namelijk de opties duidelijker te krijgen. En daarmee kunnen we de toekomst zekerder tegemoet."

Het onderzoek wijst ook uit dat 80% van de Nederlanders het een goede zaak vindt dat Nederland EU-lid is. Daarmee is Nederland koploper in de EU. 58% van de Nederlanders is voorstander van snellere integratie, terwijl 48% voor verdere uitbreiding is. Die cijfers zijn min of meer gelijk aan het Europees gemiddelde.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Buitelandse Zaken. Het eerste deel is een publieksonderzoek uitgevoerd door het SCP. Het tweede gedeelte is een onderzoek naar markten en macht in 2030, uitgevoerd door het Centraal Planbureau (CPB).
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Bijlagen

* Europese Verkenning 7: Strategisch Europa (downloadpagina)