Gemeente Lansingerland

PERSBERICHT

Berkel en Rodenrijs 19 mei 2009

Kadernota 2010 - 2013 - "Groeien in tijden van krimp"

De afgelopen jaren kenmerkte de gemeente Lansingerland zich door een sterke groei. Groei op alle fronten, zowel voor de gemeente zelf als voor de ambtelijke organisatie. De gevolgen van de kredietcrisis zijn sterk voelbaar, de gemeente groeit minder snel dan voorzien. Toch wil het college dat de gemeente zich blijft ontwikkelen. Het stimuleert de organisatie om op een efficiënte wijze naar een nieuwe fase na de fusie toe te werken. Zo kan Lansingerland "Groeien in tijden van krimp", het motto van deze Kadernota. De kadernota dient als voorbereiding op en de kaderstelling voor de Begroting 2010 - 2013.

Financiële positie en sluitende begroting
Zoals uit de Jaarrekening over 2008 die het college onlangs presenteerde, al duidelijk blijkt, heeft de crisis zeer grote gevolgen. De diverse grondexploitaties ontwikkelen zich negatief, de bevolking groeit minder snel en daarmee ook de voorzieningen op het gebied van onderwijs en sport.

De bijstelling van de bevolkingsgroei en de woningbouwprognose heeft sterke invloed op het meerjarenperspectief. Zo dalen de inkomsten uit het gemeentefonds en de onroerende zaakbelasting. Daar tegenover staan weliswaar dalende uitgaven staan voor de personeelsformatie. Ook treedt een verschuiving op van investeringen voor sport en onderwijs. Het totale effect van de groei is echter negatief met name voor de jaren 2012 en 2013.

Het is daarom voor het college meer dan vorige jaren een zware opgave geweest om de meerjarenbegroting sluitend te presenteren. Na het beslag dat de verhogingen van de voorzieningen voor de grondexploitaties op de reserves van de gemeente heeft gelegd, kreeg de gemeente ook de gevolgen van de lagere dividenduitkering van Eneco en het recente bestuursakkoord tussen Rijk en VNG (april jl.) te verwerken.

Het is het college uiteindelijk gelukt om de Kadernota met een aantal maatregelen 'te sluiten':
· Het hanteren van investeringsonzekerheid in de investeringsplanning. De afgelopen periode is gebleken dat de gemeente de huidige planning niet volledig kan uitvoeren. Op basis van de historie wordt in de Kadernota rekening gehouden met een onzekerheidsfactor in relatie met de te ramen kapitaallasten. Er wordt een correctie toegepast van 30% voor de jaren 2010 - 2011 en van 25% voor de jaren 2012 - 2013;
· Toepassen van het profijtbeginsel bij verhuur en investeren bij sportverenigingen. De gemeente is van mening dat de verenigingen een grotere (financiële) verantwoordelijkheid moeten dragen bij het realiseren van faciliteiten. Concreet betekent dit dat investeringen met ingang van 2011 voor 1/3 deel door de vereniging zelf wordt gedragen;
· Op basis van recente ervaring beter inschatten van de verhouding tussen de kosten en de baten van de afgifte van bouwvergunningen;
· Kritisch herschikken van een aantal bestemmingsreserves heeft geleid tot een bijstelling van benodigde ruimte. De vrijval die hier ontstaat, wordt ingezet als incidentele ruimte om de financiële positie van Lansingerland op peil te houden.