Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 19 mei 2009

HAAGS STRAATNIEUWS:
ROZE THEMANUMMER

Homoseksuele man: 'In de twee jaar dat ik op straat leefde, zat ik twaalf keer bij de EHBO.'

Hoe is het als je homo, bi of lesbisch bent en je leeft tijdelijk op straat? Wawoe (45) mist een tand. "In de twee jaar dat ik geen huis had, zat ik twaalf keer bij de Eerste Hulp. Ik werd in elkaar geslagen door daklozen en niet-daklozen die moesten laten zien hoe mannelijk ze wel niet zijn." Marokkaanse 'Hassan' (26) zit ondergedoken in de Haagse mannenopvang: "Mijn broers sloegen en bespuugden mij omdat ze zagen dat ik anders was." En Linda (38) vertelt over de drugsscene: "Ik zoen gewoon met mijn vriendin en loop hand in hand met haar. Al krijgen we dan wel de vraag 'Lekker, mogen we meedoen?'".

Tosca Niterink
"Zelfs in Nederland is de tolerantie jegens homoseksualiteit de laatste jaren enorm afgenomen", zeggen ook actrice Tosca Niterink, bekend van Theo & Thea, Borreltijd en Kreatief met Kurk en haar vaste partner Anita Janssen, camerajournalist bij TV West. "Wat ik hoop, is dat de tegenbeweging ontstaat aan de kant van de jonge, allochtone homoseksuelen. Die groep heeft het op dit moment veel moeilijker dan de Nederlandse homo's en lesbo's, en zal veel harder voor de eigen emancipatie moeten vechten dan wij dat moesten."

Wethouder wil méér homohoreca in Den Haag
Bert van Alphen, de Haagse wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie hoopt dat er naar aanleiding van Roze Zaterdag op 20 juni 2009 in Den Haag méér homohoreca zal ontstaan.

Eerste roze straatkrant van Nederland
Dit alles en nog veel meer leest u in Haags Straatnieuws nummer zes, die te koop is van vrijdag 22 mei tot maandag 22 juni 2009. De krant is éénmalig geheel in roze stijl, net als de stad Den Haag tussen 13 en 20 juni 2009 tijdens de Roze Week en Roze Zaterdag. Een primeur, want nooit eerder is er een daklozenkrant uitgebracht met een homothema. Tijdens Roze Zaterdag, waar 60.000 bezoekers worden verwacht op het Lange Voorhout en Het Plein, zullen diverse dak- en thuisloze verkopers aanwezig zijn met de krant. Haags Straatnieuws geeft dak- en thuislozen al dertien jaar een gezicht, een dagbesteding en een inkomen. Zij kopen de krant in voor 95 eurocent en verkopen hem op een vaste plek voor E 1,60. Haags Straatnieuws wordt verkocht in de regio's Den Haag, Delft, Zoetermeer, Gouda, Rijswijk, Voorburg, Westland, Wassenaar en de Bollenstreek. De krant verschijnt veertien keer per jaar.

NOOT VOOR REDACTIE,