Utrecht in de race voor Nationaal Historisch Museum?

19/05/2009 20:57

Provincie Utrecht

Dagelijks bestuur provincie Utrecht ziet voordelen in Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk is als symbool van de vaderlandse geschiedenis een uitstekende locatie voor een nieuw Nationaal Historisch Museum. Die suggestie heeft het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht op 19 mei gedaan in een open brief aan minister Plasterk.

Het Utrechtse college van Gedeputeerde Staten vraagt aan de minister om serieus aandacht te schenken aan Paleis Soestdijk, gezien het kritische debat momenteel in de Tweede Kamer over vestiging van het Nationaal Historisch Museum in Arnhem. De keuze voor Arnhem werd in 2007 door de Tweede Kamer genomen, vanwege de directe nabijheid van het Open Lucht Museum en de bosrijke omgeving. In het nieuwe museum zou bovendien, aan de hand van vijftig markante historische personen en gebeurtenissen, het verhaal ("canon") verteld worden over de Nederlandse geschiedenis. Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer op 14 mei jl. bleek dat Arnhem niet aan deze afspraken voldoet. Niet alleen is het idee van de "canon" terzijde geschoven. Ook de nieuwe geplande locatie vlakbij het centrum van Arnhem, aan de John Frost brug, leverde veel weerstand en kritiek op in de Tweede Kamer.

Gedeputeerde Staten hebben aan minister Plasterk gevraagd om, wanneer het debat in de Tweede Kamer aanleiding zou geven tot een heroverweging, serieus aandacht te besteden aan de vele voordelen van Paleis Soestdijk. De uitkomst van dit debat en het besluit van de minister daarop kan voor de provincie Utrecht aanleiding zijn om Paleis Soestdijk officieel kandidaat te stellen als toekomstige locatie voor het Nationaal Historisch Museum.

Icoon van de Nederlandse geschiedenis

Het Paleis Soestdijk staat bij generaties Nederlanders op het netvlies als icoon van de vaderlandse geschiedenis, vanwege hechte band met het Koningshuis die teruggaat tot het jaar 1815. "Paleis Soestdijk is verder een nationaal cultuurhistorisch monument. Centraal gelegen in ons land en bovendien bij uitstek de plek waar een breed publiek op een aantrekkelijke manier kan kennismaken met de Nederlandse geschiedenis", aldus het college. Vanwege de aanhoudende belangstelling trekt Paleis Soestdijk zoveel bezoekers dat onlangs is besloten om de openstelling te verlengen met een jaar, tot en met 2010.

Het debat in de Tweede Kamer over de toekomst van het Nationaal Historisch Museum wordt op 11 juni a.s. vervolgd.