Provincie Groningen

Provincie Groningen - Nieuwe aanpak van beheer natuur en landschap 19 mei 2009

Eenvoudiger om aan te vragen, zo weinig mogelijk regels, vertrouwen in de beheerder en minimale administratieve lasten. Dat is kort samengevat de insteek van het nieuwe subsidiestelsel natuur- en landschapsbeheer dat vanaf 1 januari 2010 in werking treedt.

Nieuw Subsidiestelsel
Per 15 november 2009 wordt dit nieuwe stelsel opengesteld voor subsidieaanvragen van particulieren, agrariërs en
natuurbeheerorganisaties. Dit nieuwe subsidiestelsel is de opvolger van het Programma Beheer. Een belangrijk verschil met dat programma is dat er niet meer afgerekend wordt op natuurresultaat maar op het uitgevoerde beheer. Dus de inspanning die is geleverd door de beheerder om aan de natuurdoelen te voldoen. Vandaag heeft het college van GS dit nieuwe stelsel, de subsidie-regelingen en het bijbehorende ontwerp-natuurbeheerplan vastgesteld. Het natuurbeheerplan dient als toetsingskader bij de verlening van de subsidies. Het ontwerp-natuurbeheerplan ligt van 1 juni tot en met 31 juli 2009 ter inzage.
De provincies zijn nog in onderhandeling met het rijk over de financiering die zij willen voor de uitvoering van dit nieuwe subsidiestelsel.

Voor wie zijn deze subsidies bedoeld?
De subsidies uit het nieuwe subsidiestelsel, zijn bedoeld om de vele waardevolle natuurgebieden en het cultuurlandschap te behouden en verder te ontwikkelen. Zowel particulieren, agrariërs en natuurbeheerorganisaties zoals bijvoorbeeld Natuurmonumenten en Stichting het Groninger Landschap komen in aanmerking voor deze subsidies (de huidige provinciale Subsidieregeling Natuur (SN) en Agrarisch Natuurbeheer (SAN).
Het nieuwe subsidiestelsel is in principe voor alle provincies hetzelfde, maar niet tot in de puntjes vastgelegd, dus er is ruimte per provincie voor een eigen werkwijze.
De beheerders worden straks beoordeeld op het uitgevoerde beheer en niet meer op het natuurresultaat. De kwaliteit van het beheer wordt gewaarborgd door monitoring, certificering en de daarbij behorende controles.

Procedure van de subsidieaanvraag
Basis voor het verlenen van de subsidies en de toetsing daarvan, vormt het natuurbeheerplan (voorheen gebiedsplan) dat elke provincie maakt. Het door GS vastgestelde ontwerp-natuurbeheerplan is opgesteld in nauw overleg met de natuurbeheerders. In het plan is een beheertypekaart opgenomen waarop per terrein (perceel) staat aangegeven welk natuurdoel en bijpassend beheer van toepassing is en waar subsidie voor aangevraagd kan worden. Bijvoorbeeld voor weidevogelbeheer of houtsingelbeheer. De subsidieaanvraag kan digitaal worden ingediend. Per hectare krijgt de beheerder een vast bedrag voor het beheertype dat hij heeft aangevraagd.
Omdat vooraf in overleg met beheerders het beheer is besproken en vastgelegd in het natuurbeheerplan, is het voor iedereen duidelijker (vergeleken met het Programma Beheer) wat waar mogelijk is. Deze duidelijkheid zorgt ervoor dat subsidies makkelijker zijn aan te vragen en minder subsidieaanvragen zullen worden afgewezen dan bij het Programma Beheer.

Het ontwerp-natuurbeheerplan zal van 1 juni tot en met 31 juli 2009 ter inzage worden gelegd. Het plan (inclusief alle kaarten) is in te zien op het provinciehuis (St. Janstraat 4, Groningen) in de Mediatheek, op alle gemeentehuizen en bij de Dienst Landelijke Gebied (Trompsingel 1, Groningen). Vanaf 1 juni is het
ontwerp-natuurbeheerplan ook digitaal te bekijken op de website van de provincie Groningen; www.provinciegroningen.nl en
op www.infopuntgroningen.nl. Op deze websites zijn ook gedetailleerde kaarten (tot op perceelniveau) uit het ontwerp-natuurbeheerplan te vinden.