NCRV

Future Express

Future Express, aflevering 1; 'Klim hoger broeder'

Woensdag 20 mei

20.50 uur, Nederland 2

âOmstandigheden verschillen, maar toekomstdromen blijken wereldwijd hetzelfdeâ.

Nieuwe documentairereeks Rob Hof; filmmaker en Nipkowschijfwinnaar

De documentairereeks Future Express reist per trein door 26 landen in zes continenten. De serie geeft antwoorden op de vraag waar het met de moderne wereld heen moet. In tijden van oorlogsdreiging en crisis hebben mensen de neiging zich af te sluiten. Future Express nodigt de kijker uit om de ramen naar de buitenwereld te openen en zich te laten inspireren door authentieke en ontroerende verhalen van medereizigers wereldwijd.

In de eerste aflevering neemt Future Express de kijker mee op een adembenemende tocht door Zuid-Afrika, van Kaapstad naar Johannesburg, het land waarin zwarte en gekleurde mensen jarenlang zijn vernederd door een blank regime. De aflevering heeft als titel âZuid-Afrika: Klim hoger, broederâ. Met de komst van president Mandela begon in 1994 een tijd vol hoop en verwachting. Maar betekent het afschaffen van de Apartheid ook dat die uit de harten en hoofden van mensen is verdwenen?

Treinconducteur Gary Mars leefde tijdens de Apartheid in de sloppen van Elsies River. Als zwarte man droomde hij van een baan bij de spoorwegen. Op de dag dat Mandela president werd, kwam zijn droom uit. Gary herinnert zich nog het moment dat hij de kaartjes knipte op zijn eerste dag als hoofdconducteur. Een blanke vrouw riep verbaasd uit: âHoe is het mogelijk? Een zwarte man als hoofdconducteur?â Het antwoord van Gary Mars was even simpel als doeltreffend: âTijden veranderen, mevrouwâ.

Ook te zien in de eerste aflevering is Mamakete. Na het afschaffen van de Apartheid verruilde zij haar baan als dienstmeid in een blank gezin voor een eigen autorijschool. Als zwarte ondernemer helpt ze nu anderen âhet stuur in eigen hand te nemenâ. Als mensen zeggen dat ze iets niet kunnen wordt ze boos. Haar levensmotto is: âStand up and do it!â

In de coupé ernaast zit Michael met zijn kinderen te kaarten. Het gezin is Zimbabwe ontvlucht en op bezoek in Zuid-Afrika om op adem te komen. Michaels vader is een blanke boer, die samen met zijn zwarte personeel dertig jaar hard werkte om de boerderij af te betalen. Op een dag kreeg hij een briefje van de regering van Mugabe waarin stond dat hij zijn boerderij moest verlaten, omdat hij blank is. Michael is niet verbitterd, omdat hij zijn hoop gevestigd heeft op de dag dat zijn kinderen zonder problemen met hun zwarte vriendjes kunnen spelen in een land waar huidskleur geen rol meer speelt.

Future Express is een crossmediaal project van Hoffilm, NCRV, BOS, NIO en OHM, en bestaat uit een 26-delige documentaireserie, een interactieve website www.futureexpress.tv en een digitaal televisieprogramma op www.spirit24.nl.