Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* April

Prinses Máxima 20 mei 2009 bij benoeming Rosalind Franklin Fellows

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden woont woensdag 20 mei aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de benoeming bij van negentien vrouwelijke topwetenschappers.

De nieuwe onderzoekers, die als Rosalind Franklin Fellow worden geïnstalleerd, krijgen een aanstelling voor vijf jaar. Bij een positieve beoordeling wordt na vijf jaar een hoogleraarbenoeming in het vooruitzicht gesteld. Ter gelegenheid van de benoeming van de topwetenschappers is die dag ook een symposium georganiseerd waarbij Prinses Máxima aanwezig is.

De benoeming van de topwetenschappers is het resultaat van het universiteitsbrede stimuleringsprogramma van de RUG om het aantal vrouwen met een vaste aanstelling op hogere wetenschappelijke posities aanzienlijk te vergroten. Dit Rosalind Franklin Fellowship (RFF) programma is vernoemd naar de Engelse wetenschapper Rosalind Franklin (1920-1958) die belangrijk onderzoek heeft verricht naar de DNA-structuur. In 2003 startte de RUG het programma met vijf wetenschappers, in de jaren daarna gevolgd door nog eens 16 vrouwen. De nieuwe groep van 19 brengt het totaal aantal benoemde Rosalind Franklin Fellows op 40. Inmiddels zijn er van deze groep acht tot hoogleraar benoemd. Het merendeel van de vrouwen is afkomstig uit het buitenland.

27 april 2009

* © RVD