Stadsdeel Zeeburg


---

Informatieavond tijdelijke school Kop Java

Bron: Projectbureau Zuidelijke IJoever

8 mei 2009

Op de strook van de kop van het Java-eiland wordt in 2009 een tijdelijke brede school gebouwd. Binnenkort wordt gestart met de bouw en in november moet de school worden opgeleverd. Op 20 mei 2009 wordt er een informatieavond georganiseerd over de tijdelijke school op de Kop Java in Pakhuis De Zwijger.

Wat vooraf ging

Op 25 juni 2008 heeft de gemeenteraad van Amsterdam besloten geen school op de strook van de kop van het Java-eiland te bouwen. De strook van Kop Java wordt gereserveerd voor een nog nader te bepalen landmark, vanwege de grote impact die dit kan hebben voor de stad. De brede school die daar gepland was, komt nu in de stedenbouwkundige 'driehoek' met het daar geplande hotel. Dat project moet medio 2013 gereed zijn. Tot die tijd wordt er een tijdelijke brede school op de strook toegestaan.

Over de integratie van de definitieve brede school in de `driehoek' met het daar al geplande hotel zult u apart worden geïnformeerd. Voor de combinatie van deze beide functies wordt een stedenbouwkundig plan uitgewerkt, waarover naar verwachting nog dit jaar een inspraakavond zal plaatsvinden.

Tijdelijke brede school

Het programma van deze nieuwe tijdelijke brede school bestaat uit een gedeelte onderwijs (Dalton-concept) en een gedeelte kinderopvang (dagopvang en buitenschoolse opvang). Daarnaast wordt een gymzaal gerealiseerd. Het ontwerp heeft een oppervlakte van circa 3300 m2 bruto vloeroppervlak. De tijdelijke voorziening wordt zodanig ontworpen dat het gebouw eenvoudig verplaatst en hergebruikt kan worden.

Foto: artist impression tijdelijke brede school

Ook wordt een buitenruimte ingericht waarbij er speelvoorzieningen komen, de skatebaan behouden blijft en het huidige voetbalveld wordt verplaatst.

Met de komst van het nieuwe tijdelijke gebouw verdwijnt het huidige gebouw van basisschool De Kleine Kapitein en Panorama. De nieuwe tijdelijke voorziening is nodig om de nieuwbouw op de `driehoek' straks mogelijk te maken en om de groei van de basisschool De Kleine Kapitein op te vangen.

Planning

De planning is dat begin mei wordt gestart met het saneren van de grond en de aanleg van kabels en leidingen. De werkelijke start bouw van de tijdelijke brede school is eind juni 2009. De oplevering is omstreeks november 2009. Voor de bouw worden geluidsvriendelijke palen toegepast, zodat er minder overlast is voor de omgeving en voor de direct naastgelegen kinderdagopvang en huidige tijdelijke school.

Bouwvergunning

Op 16 maart 2009 is de bouwaanvraag ingediend voor het bouwen van een tijdelijke school voor primair onderwijs met een gymnastieklokaal, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang op de kop van het Java eiland. De verleende bouwvergunning en de onderliggende stukken liggen ter inzage bij de publieksbalie van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht. De bezwaarperiode loopt van donderdag 7 mei tot en met woensdag 17 juni 2009. Belanghebbenden kunnen binnen deze periode een bezwaarschrift indienen bij College van burgemeesters en wethouders, per adres Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB), Postbus 922, 1000 AX Amsterdam, o.v.v. datum en het correspondentienummer (Terrein Tosaristraat 30A - G01/0265-2009, plaatsen tijdelijke voorzieningen voor school). Voor meer informatie kunt u terecht op www.dmb.amsterdam.nl.

Informatieavond

Op woensdag 20 mei 2009 vindt een informatieavond plaats over de tijdelijke brede school in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181b, Expozaal. De deur gaat om 19.30 uur open. De avond start om 20.00 uur met een korte toelichting van de architect op het ontwerp. Daarna worden kort de procedurestappen ten aanzien van de bouwvergunning toegelicht. Het tweede deel van de avond is informeel en kunt u uw vragen persoonlijk stellen aan de betrokken partijen. De avond wordt om 21.30 uur afgesloten.

Heeft u nog vragen?

Voor informatie over de projecten aan de Zuidelijke IJoever staan de medewerkers van het Projectbureau Zuidelijke IJoever u graag te woord op het telefoonnummer (020) 552 9647.

---