Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persoonsgegevens niet veilig bij vennootschappen?

12 mei 2009

Regels naleven kan ingewikkeld zijn, maar regels maken ook. NWO-onderzoeker Marieke Thijssen onderzocht of de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) aansluit bij andere regels die vennootschappen moeten naleven. Wat blijkt: het is voor vennootschappen soms erg lastig de regels van de Wbp na te leven. Thijssen promoveert op 20 mei 2009 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De Wbp bevat regels voor vennootschappen die persoonsgegevens gebruiken. Een vennootschap mag persoonsgegevens bijvoorbeeld alleen verzamelen en verwerken als daar een duidelijke reden voor is. Een vennootschap dient bij het gebruik van persoonsgegevens echter niet alleen de regels van de Wbp in acht te nemen; zij moet ook de regels van het vennootschapsrecht en het vermogensrecht naleven.

Thijssen stelde vast dat de regels van de Wbp niet altijd aansluiten op die van het vennootschapsrecht en het vermogensrecht; de Wbp gaat er aan voorbij dat de vennootschap feitelijk niet in staat is te handelen. De vennootschap handelt namelijk niet zelf maar door middel van natuurlijke personen. De regels van de Wbp houden daar niet altijd rekening mee, die van het vennootschapsrecht en het vermogensrecht wel.

Kwaliteitseisen

De onderlinge afstemming van nieuwe regels op bestaande regels is één van de kwaliteitseisen die de wetgever aan wetgeving stelt. De kwaliteitseisen moeten ervoor zorgen dat burgers en bedrijven ook echt bereid zijn regels na te leven. Zo moet de kwaliteitseis van 'onderlinge afstemming' inconsistenties bij de uitvoering en de handhaving van regels voorkomen.

Een aantal van de regels van de Wbp die vennootschappen moeten naleven, blijkt volgens het onderzoek van Thijssen niet aan die kwaliteitseis te voldoen. De bereidheid om de Wbp na te leven, kan daardoor afnemen, hetgeen de bescherming van persoonsgegevens niet ten goede komt. Thijssen stelt daarom voor om de begrippen van de Wbp te laten vervallen en te vervangen voor de begrippen van het vennootschapsrecht en het vermogensrecht.

Thijssen voerde haar onderzoek uit aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het onderzoek werd mede gefinancierd door NWO.

..............................

Meer informatie:

* M.B.J. (Marieke) Thijssen, Radboud Universiteit (nu Poelmann van den Broek advocaten)

* m.thijssen@poelmannvandenbroek.nl

* promotiedatum: 20 mei

* promotoren: prof. J.M.A. Berkvens, prof. A. Oskamp

laatst gewijzigd op 12 mei 2009