Gemeente Almelo

Leerlingen Pius X discussiëren met kandidaatleden Europees Parlement

18 mei 2009 - De Gemeente Almelo houdt woensdag 20 mei vanaf 19.00 een debat in de raadszaal van de Gemeente Almelo met leerlingen van het Pius X, Almelose raadsleden en kandidaatleden van het Europees Parlement. Inwoners van Almelo zijn van harte uitgenodigd om deze discussie bij te wonen. Het debat is een wederdienst van de Gemeente voor de hulp die de leerlingen geven tijdens de Europese Verkiezingen. Op donderdag 4 juni worden de leden van het Europees Parlement voor de komende vijf jaar gekozen. Dit gebeurt weer ouderwets met het rode potlood.

Om het stemmen en tellen in goede banen te leiden, heeft de Gemeente Almelo de hulp ingeroepen van 55 leerlingen van het Pius X College. Voor wat, hoort wat. Daarom organiseert de Gemeente Almelo voor de leerlingen op 20 mei een rondleiding door de stad en het stadhuis. 's Avonds start om 19.00 uur in de raadszaal een politiek debat met de debatclub van het Pius X, Almelose raadsleden en kandidaatleden van het Europees Parlement. Onder andere Louis Meuleman ( PvdA), Joost van de Akker (VVD), Mariella Smids (CDA) en Kosta Skliris (Groenlinks) reizen naar Almelo om met de leerlingen in debat te gaan over de rol van de Europese Unie. Burgemeester Knip treedt deze avond als voorzitter op.

Volwaardig lid

De 55 leerlingen zijn officieel door burgemeester Knip benoemd als volwaardig lid van de stembureaus. Overdag assisteren ze de stembureauleden en 's avonds helpen de leerlingen bij het tellen van de stemmen. De officiële vergoeding die de school hiervoor krijgt wordt gebruikt voor een reis naar Brussel. De hulp op de stembureaus en de reis naar Brussel passen perfect in het lesprogramma van het Pius X rondom de Europese Verkiezingen. Zo worden de leerlingen actief betrokken bij Europa.

Stemhokjes

De verkiezingen op 4 juni zijn de eerste verkiezingen waar er weer op de ouderwetse manier wordt gestemd. Met de afschaf van de stemmachines, zijn de rode potloden, stemformulieren en stembussen tevoorschijn gehaald. 's Avonds worden de stemmen met de hand geteld. De stemmachines heeft de Gemeente Almelo niet meteen afgedankt. Ze worden de aankomende verkiezingen gebruikt als stemhokjes.